Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ο Κίνδυνος της Συνεκμετάλλευσης υπό το Ένδυμα των Ιδιωτών

Στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια εντείνεται το ενδιαφέρον διεθνών πετρελαϊκών ομίλων για την εκμετάλλευση των διαθέσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τη στιγμή που στον ελλαδικό χώρο επικρατεί στασιμότητα. Η ύπαρξη κοιτασμάτων θεωρείται πολύ πιθανή και στις ελληνικές θάλασσες, αλλά οι αντιρρήσεις της Τουρκίας επιδρούν ανασταλτικά για τις ελληνικές κυβερνήσεις, παρόλο που το ΥΠΕΚΑ έχει υποσχεθεί τη σύσταση ειδικού φορέα υδρογονανθράκων από το καλοκαίρι.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του κ. Μαρκεζίνη ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Τουρκία για την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων, παρόλο που με βάση το διεθνές δίκαιο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να διαψεύσει τις αιτιάσεις αυτές, αλλά αρκετοί εξακολουθούν να δυσπιστούν, κρίνοντας από τα προηγούμενα δείγματα γραφής της κυβέρνησης.

Ορισμένοι από τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή είναι ταυτόχρονα και από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως, όπως η Chevron. Αντίστοιχα, οι εταιρείες αυτές διαθέτουν και τα μέσα να επηρεάζουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις διμερείς σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, οι κύκλοι αυτοί να βρίσκονται από πίσω από την προσπάθεια για μια τέτοια συμφωνία.

Με βάση την θεωρία αυτή, η συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να γίνει με το ένδυμα των ιδιωτικών πετρελαϊκών ομίλων: Μια κοινοπραξία ιδιωτικών συμφερόντων θα αναλάβει τις έρευνες και την παραγωγή, με τη συμμετοχή ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων.Οι κίνδυνοι από μια τέτοια κίνηση είναι προφανείς και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες αποφάσεις που θα δώσουν το σωστό μήνυμα.

Πηγή energia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου