Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Αναθεώρηση των Συμβάσεων με τη ΔΕΠΑ Ζητούν οι Ιδιώτες Παραγωγοί

Αναθεώρηση των συμβάσεων με τη ΔΕΠΑ και ριζική αναδιάρθρωση των τιμολογίων μεταφοράς φυσικού αερίου και αεριοποίησης LNG από το ΔΕΣΦΑ ζητούν οι ιδιώτες παραγωγοί.

Με επιστολές τους προς τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ, που υπογράφουν, ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ, αλλά, και μεμονωμένα, εκπρόσωποι των μελών που έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου για μονάδες συνδυασμένου κύκλου, επισημαίνουν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι επενδύσεις των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, εξαιτίας των συστηματικών στρεβλώσεων που εξακολουθούν και ισχύουν στην αγορά ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί που έχουν υπογράψει συμβάσεις με τη ΔΕΠΑ ζητούν τη μείωση της ετήσιας συμβατικής ποσότητας φυσικού αερίου που προμηθεύονται σε ποσοστό 50% της προβλεπόμενης. Τούτο σημαίνει πρακτικά ότι σε μια αγορά όπου οι ιδιώτες οδηγούνται σε συνεχή συρρίκνωση των ωρών λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων τους αναζητούν τρόπους να καλύψουν το λειτουργικό κόστος τους μέσω της προμήθειας του ανταγωνιστικού LNG . Ήδη, γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά σε περιορισμένες ποσότητες, δεδομένου ότι οι συμβάσεις με τη ΔΕΠΑ περιέχουν ρήτρα take or pay . Τώρα οι παραγωγοί επιδιώκουν η ετήσια συμβολαιοποιημένη να μειωθεί στο 50% της προβλεπόμενης, κάτι το οποίο, αν συμβεί, εκτιμάται ότι θα πλήξει τα έσοδα της ΔΕΠΑ, σε μια περίοδο μάλιστα κρίσιμη για την εταιρία, ενόψει της ιδιωτικοποίησης της.

Από την άλλη πλευρά, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί επιχειρηματολογούν με τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει ως τώρα, ύψους πλέον του 1,5 δισ. ευρώ, για μονάδες φυσικού αερίου, η λειτουργία των οποίων, όπως υποστηρίζουν, έχει καταστεί μη βιώσιμη, για λόγους που επικρίνεται η ίδια η πολιτεία. Όπως, ο αποκλεισμός των ιδιωτών παραγωγών από ενεργειακούς πόρους επιδοτούμενου κόστους, όπως ο λιγνίτης και τα υδροηλεκτρικά, σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, η άρνηση της πολιτείας για ισότιμη μεταχείριση όλων των εταιριών στην αγορά και η συρρίκνωση των ωρών λειτουργίας των μονάδων τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου, με βάση τη διεθνή πρακτική, σχεδιάζονται για 4500-5000 ώρες λειτουργίας ετησίως στο πλήρες φορτίο, ενώ στην ελληνική πραγματικότητα καταλήγουν να λειτουργούν ακόμη και στο 50% των ωρών αυτών. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή, όπως υποστηρίζεται, δεν έχει προοπτική βελτίωσης στο μέλλον, καθώς και οι πρόσφατες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, επισημαίνουν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, δεν φαίνεται να αλλάζουν ουσιαστικά τις συνθήκες στη χονδρεμπορική αγορά. Για τους λόγους αυτούς ζητούν για λόγους ανταγωνισμού, όπως αναφέρεται, να μειωθεί στο μισό της προβλεπόμενης η ετήσια συμβατική ποσότητα φυσικού αερίου που προμηθεύονται από τη ΔΕΠΑ, καθώς η υποχρέωση που ανέλαβαν είχε άλλη δυναμική όταν υπογράφηκαν οι αρχικές συμβάσεις.΄

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia , η διοίκηση της ΔΕΠΑ, που βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ανεξάρτητους παραγωγούς για το θέμα αυτό, αναζητεί τη χρυσή τομή, ώστε και τους συγκεκριμένους πελάτες της να διευκολύνει στην παρούσα υφεσιακή κατάσταση, αλλά και να προστατευθεί και η ίδια έναντι των δικών της προμηθευτών, προκειμένου να αποφύγει πέναλτι, καθώς κι αυτή έχει υποχρέωση take or pay . Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι προμηθευτές της ΔΕΠΑ είναι άκαμπτοι στο θέμα των ποσοτήτων που της παραδίδουν, όπως και στις απαιτήσεις των ρητρών. Με τα δεδομένα αυτά, η ΔΕΠΑ επιδιώκει από τη μία να εξασφαλίσει τις μίνιμουμ ποσότητες προμήθειας, για να μην καταβάλει πέναλτι και από την άλλη να βρει μια λύση που να ικανοποιεί και τους ανεξάρτητους παραγωγούς.

Με τα ίδια επιχειρήματα, εξάλλου, οι τελευταίοι απευθύνονται και στο ΔΕΣΦΑ, υπό τη «στέγη» του ΕΣΑΗ αυτή τη φορά, ζητώντας να αναδιαρθρωθούν τα τιμολόγια μεταφοράς φυσικού αερίου και αεριοποίησης LNG , ώστε να εξασφαλίζονται: η αναστολή της κάλυψης του τμήματος του απαιτούμενου εσόδου που αντιστοιχεί στην ανάκτηση του κεφαλαιουχικού κόστους για μεταβατική περίοδο, ως την πλήρη απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς και για τουλάχιστον τρία χρόνια και, επίσης, να γίνει επιμερισμός της ανάκτησης του υπολειπόμενου απαιτούμενου εσόδου κατά 50% μέσω της χρέωσης δυναμικότητας και κατά 50% μέσω της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Ο ΕΣΑΗ προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του από το ΔΕΣΦΑ τα μέλη του θα αναγκασθούν να διακόψουν τη λειτουργία των μονάδων τους για όσο καιρό διαρκεί η χειραγώγηση της αγοράς.

Για τα θέματα της τιμολόγησης πηγές της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ που μίλησαν στο energia ανέφεραν ότι βρίσκονται, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, που θα ισχύσει από 1/1/2011. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, στις αρχές Δεκεμβρίου έχει προγραμματισθεί να γίνει δημόσια διαβούλευση, υπό την αιγίδα της ΡΑΕ. Σε ό,τι έχει να κάνει ειδικότερα για την επιμερισμό της ανάκτησης του κόστους η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ θεωρεί ότι δεν κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ισχύει στην Ευρώπη, ήτοι, οι χρεώσεις υπηρεσιών του διαχειριστή βασίζονται κατά 90% στη δεσμευμένη δυναμικότητα και κατά 10% στην καταναλισκόμενη ποσότητα. Υπάρχουν μάλιστα ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν, όπως ειπώθηκε, επιμερισμό 95-5%. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται από το ΔΕΣΦΑ ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου