Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ζητούν παράταση για τους ημιυπαίθριους, το υπουργείο το σκέφτεται

Παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για την «τακτοποίηση» των παρανομιών σε ημιυπαίθριους, πιλοτές, υπόγεια, σοφίτες κ.λπ., που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου, ζητά ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χρήστος Σπίρτζης.

Εως τώρα έχουν δηλωθεί 216.615 παράνομοι χώροι, που αφορούν κτήρια κυρίως στην Αττική, με την ημερήσια προσέλευση τις πολεοδομίες να ξεπερνά τις 4.500, όταν τον Σεπτέμβριο ήταν περίπου 1.800 την ημέρα. Να σημειωθεί ότι το πρώτο διάστημα (21/5 έως 9/6/2010) είχαν υποβληθεί συνολικά μόλις 3.515 αιτήσεις.

Εως τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράτασης, επικαλούμενο τις αλλαγές που φέρνει στις πολεοδομίες ο «Καλλικράτης». Δεν αποκλείεται όμως να το επανεξετάσει, καθώς βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας τροπολογία, με την οποία θα παρατείνεται και τυπικά η προθεσμία υποβολής δηλώσεων μέσω ταχυδρομείου, που έχει λήξει από τα τέλη Οκτωβρίου.

Στην ίδια ρύθμιση θα ενταχθεί και η αύξηση των δόσεων, από έξι που προβλέπει ο ισχύων νόμος, στις 10. Υπολογίζεται ότι το μέσο κόστος τακτοποίησης διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο, παρά το γεγονός ότι ποντάρει στα έσοδα από την τακτοποίηση, έχει συμφωνήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Διαφωνεί όμως με το αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος να αποκλειστεί και με νόμο ο υπολογισμός των παράνομων χώρων στα κριτήρια διαβίωσης.

!Σε μια παράταση ελπίζουν οι... Πολεοδομίες για τους ημιυπαίθριους। Στη Θεσσαλονίκη, η Πολεοδομία δέχεται περίπου 400 αιτήσεις την ημέρα -εδώ και λίγο καιρό- ενώ συνολικά έχει πρωτοκολλήσει σχεδόν 11 χιλιάδες αιτήσεις. Μόνο για τις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή δύο μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, είναι κλεισμένα δύο χιλιάδες ραντεβού, όταν η υπηρεσία αδυνατεί να εξυπηρετήσει περισσότερα από εκατό τη μέρα. Στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 90 χιλιάδες παράνομοι ημιυπαίθριοι.

Πηγή enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου