Tη δύναμη του ήλιου, έπειτα από αυτήν του ανέμου, που κατάφερε να... τι θασεύσει και στη συνέχεια να μοσχοπουλήσει στον ιταλικό οίκο Enel Green Power, σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί η Δομική Κρήτης τη νέα χρονιά.
Οι περιορισμένες προσδοκίες σε ό,τι αφορά το αμιγώς κατασκευαστικό αντικείμενο υποχρεώνουν την εισηγμένη τεχνική εταιρία να διατηρήσει το ενδιαφέρον της για τον τομέα της ενέργειας, ωστόσο αυτήν τη φορά έχει επιλέξει να το επικεντρώσει σε μια καινούργια αγορά: των φωτοβολταϊκών σταθμών.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία δύο μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Κρήτημε ισχύ μόλις 80 KW ο καθένας, έχοντας σκοπό να αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία και πείρα που θα τη βοηθήσουν να υλοποιήσει στη συνέχεια τα επενδυτικά της πλάνα.
Σημειώνεται ότιη εισηγμένη έχει υποβάλει στη ΡΑΕ αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμώνσυνολικής ισχύος 32 MW σε διάφορες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου και για την ώρα έχει εξασφαλίσει άδεια παραγωγής για μονάδα 5 MW.
Σύντομα, όπως τουλάχιστον εκτιμά η διοίκησή της,θα ληφθεί και η άδεια εγκατάστασης ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθείεντός του 2011 η πρώτη μεγάλη επένδυση της Δομικής Κρήτης στον τομέα των φωτοβολταϊκών σταθμών. Ο συγκεκριμένος σταθμός θα αναπτυχθεί στη νότια Πελοπόννησο και το κόστος για την κατασκευή του υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό εκτιμάται ότιτουλάχιστον τα 10 εκατ. ευρώθα πρέπει να καλυφθούν από τραπεζικό δανεισμό. Ωστόσο, σε περίπτωση όπου η εταιρία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τα χρήματα, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υλοποιήσει τα επενδυτικά της σχέδια σε συνεργασία με τρίτο φορέα, ο οποίος φυσικά θα συμβάλει στη χρηματοδότησή τους.
Να σημειωθεί πωςόλες οι δραστηριότητες της Δομικής, που αφορούν στην ανάπτυξηκαι λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών, έχουν ενταχθεί στη θυγατρική εταιρία Αιολικό Ρουμάνι Α.Ε., η οποία αρχικά ιδρύθηκε με σκοπό την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην Κεφαλονιά. Για τον λόγο αυτόν, έχει υποβάλει σχετική αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η εισηγμένη ελέγχει το 30% της εν λόγω εταιρίας, ενώ ανάλογο ποσοστό διαθέτει και η τεχνική ΑΤΕΣΕ, με την οποία η εισηγμένη συνεργάζεται στενά τα τελευταία χρόνια (προ ημερών η κοινοπραξία των δύο εταιριών αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για έργο ΣΔΙΤ του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ύψους 75,7 εκατ. ευρώ). Στην Αιολικό Ρουμάνι Α.Ε. συμμετέχουν, επίσης, με 20% έκαστος, οι μεγαλομέτοχοι της εισηγμένης κ. Γιώργος Συνατσάκης και Χρήστος Χούμπαυλης (ο τελευταίος ελέγχει και την εταιρία ΑΤΕΣΕ).
--- Στα βήματα των αιολικών;
Η Δομική Κρήτης, διαβλέποντας την κρίση στον κλάδο των κατασκευών και σε αυτόν του real estate,έστρεψε το ενδιαφέρον της στον τομέα της ενέργειας, προωθώντας αρχικά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.
Αφού «έχτισε» σταδιακά έναν ικανό όγκο δραστηριοτήτων στον συγκεκριμένο χώρο (έθεσε σε λειτουργία ένα αιολικό πάρκο, ξεκίνησε την κατασκευή δεύτερου και εξασφάλισε αρκετές ανάλογες άδειες για μελλοντική ανάπτυξη),το 2009 κατάφερε να έρθει σε συμφωνίαμε τον οίκο Enel Green Power για την πώληση των περισσότερων από αυτά τα έργα.
Έτσι, πριν από έναν χρόνο μεταβίβασε έναντι του ποσού των 10,4 εκατ. ευρώ το εν λειτουργία αιολικό πάρκο των 5,95 MW στην περιοχή Βοσκερό Ηρακλείου, ενώ προ ημερών έπραξε το ίδιο με το αιολικό πάρκο των 4,8 MW, πουβρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. Μάλιστα, η Δομική Κρήτης εξασφάλισε και κατασκευαστικό αντικείμενο από το συγκεκριμένο έργο, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.
Βάσει της συμφωνίας με την Enel, η εταιρία θα της πουλήσει ακόμα τρεις θυγατρικές, μέσω των οποίων προωθεί τη δημιουργία εννέα νέων αιολικών πάρκων με συνολική ισχύ 284 MW. Η μεταβίβασή τους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων.
Από τα μέσα του 2010 η εισηγμένη έβαλε στόχο την επέκταση της παρουσίας της στον τομέα των φωτοβολταϊκών σταθμών, όπου δεν αποκλείεται να κινηθεί τελικά με τρόπο ανάλογο των «αιολικών» της βημάτων.
Πηγή euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου