Η ανάγκη για την θέσπιση ενός ενιαίου ενεργειακού δόγματος μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, η ομόφωνη στήριξη στην κατασκευή του σταθμού LNG στο Βασιλικό, αλλά και η ομόφωνη στήριξη των κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την νέα κυβέρνηση για τη συνέχιση της αξιοποίησης του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Μεγαλονήσου αναδεικνύονται από τις τοποθετήσεις των ομιλητών του 2ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου, που διεξάγεται από εχθές στην Λευκωσία, με διοργανωτές το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την Εταιρεία Δημοσιότητας, Επικοινωνίας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων FMWfinancial media way.
Οι εργασίες του Συμποσίου, που τελεί υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ξεκίνησαν χθες με το επίσημο δείπνο, με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου κ. Τάσο Μητσόπουλο, ο οποίος και ανέγνωσε μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το σημερινό έκτακτο Eurogroup.
συνέχεια, χαιρετισμό απηύθηναν ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ Δρ. Γιάννης Δεσύπρης, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της FMW κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.
Με τις τοποθετήσεις πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, καθώς και των κομμάτων της κυπριακής Βουλής, άρχισαν οι εργασίες της σημερινής δεύτερης ημέρας του φετινού Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου, το οποίο έχει τίτλο «Ο Ρόλος της Κύπρου στον Ενεργειακό Διάδρομο της Ν.Α. Μεσογείου». Ειδικότερα, μήνυμα εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου ανέγνωσε ο βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης, σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε βασικό προμηθευτή της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς και να συμβάλει έτσι στην ουσιαστική ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής υπογραμμίζει στο μήνυμά του ότι απαιτούνται αποφασιστικές και συνετές κινήσεις ώστε να υπερκεραστούν επιτυχώς τα εμπόδια και να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας. «Η Τουρκία εκτοξεύει με κάθε ευκαιρία απειλές κατά της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ της χώρας μας ως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Παρά τις τουρκικές προκλήσεις η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί αποφασιστικά στην πορεία αξιοποίησης του φυσικού της πλούτου», κατέληγε το μήνυμα του κ. Ομήρου προς το Συμπόσιο.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ.Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η θέσπιση ενός «ενιαίου ενεργειακού δόγματος» μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ώστε να καταστεί δυνατόν οι υδρογονάνθρακες που ανακαλύπτονται ή που πρόκειται να ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο να εξαχθούν προς την Ευρώπη. Επίσης, ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για λήψη απόφασης σε σχέση με τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα με την ξηρά, αλλά και για τη δημιουργία του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό.
Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη η Κύπρος να μετατραπεί, με υπεύθυνο σχεδιασμό, σε μία «Νορβηγία του Νότου», προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο δεν θα κάνουν την Κυπριακή Δημοκρατία ένα πλούσιο κράτος, αλλά μία διεφθαρμένη και μίζερη χώρα, όπως αρκετές από τις μεγάλες παραγωγούς υδρογονανθράκων.
Την διαβεβαίωση ότι το κόμμα του στηρίζει την νέα κυβέρνηση στο θέμα της αξιοποίησης του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Κύπρου παρέσχε από το βήμα του 2ου Ενεργειακού Συμποσίου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άνδρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι επιβάλλεται η συνέχιση της κατασκευής υποδομών ο βασικός σχεδιασμός των οποίων δρομολογήθηκε την προηγούμενη περίοδο. Όπως ανέφερε, θα ακολουθήσουν άλλοι δέκα γύροι παραχωρήσεων στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ χαρακτήρισε προκλητική την αναφορά σε κατασκευή αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία καθώς, όπως είπε, η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη.
Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ κ. Μάριος Καρογιάν επισήμανε ότι η Κύπρος μπορεί πράγματι να μετατραπεί σε ενεργειακό διάδρομο της Νοτιανατολικής Μεσογείου και στρατηγικός συνεργάτης στο τρίγωνο μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ χαρακτήρισε την εκμετάλλευση των κυπριακών πηγών ως πρόκληση που, «αν όλοι μας συμπεριφερθούμε με εθνική συνεννόηση, σύνεση, συναίνεση και σωφροσύνη, μπορούμε να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία».
Ο κ. Πάμπης Χριστοδουλίδης, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, αναφέρθηκε στην ανάγκη για κοινή ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, λέγοντας πως είναι επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Είπε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί νέα δεδομένα, ενώ για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης είπε ότι σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Κύπρο.
Εκ μέρους των Οικολόγων, η Εκπρόσωπος του Κινήματος Ελένη Χρυσοστόμουανέφερε ότι η Κύπρος έχει εισέλθει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η χώρα μπορεί να καταστεί σύντομα ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος περιφερειακής ίσως και παγκόσμιας σημασίας.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομιλία του Προέδρου της ΡΑΕΚ κ. Γιώργου Σιαμμά, ο οποίος τόνισε πως η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στα ενεργειακά θέματα και η περαιτέρω ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας με το Ισραήλ και άλλες χώρες της ΝΑ Μεσογείου μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε αξιόπιστη πολιτική και ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.
Όπως είπε, η Κύπρος παραμένει ένα «απομονωμένο ενεργειακά νησί», καθώς δεν έχει καμία διασύνδεση με τα διευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Αναφέρθηκε στην πρόταση κανονισμού για της ενεργειακές υποδομές της ΕΕ - η προώθηση της οποίας αποτέλεσε σημαντική παράμετρο κατά την κυπριακή Προεδρία της ΕΕ - με στόχο την ενίσχυση των διασυνδέσεων των ευρωπαϊκών δικτύων μέσα από στήριξη έργων κοινού ενδιαφέροντος. Βάσει του κανονισμού, είπε, η Κύπρος περιλαμβάνεται μαζί με αλλά κράτη στους διαδρόμους προτεραιότητας φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης.
Αλλά και ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού κ . Γεώργιος Λακκοτρύπης απευθύνοντας χαιρετισμό στο 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, τόνισε ότι οι ανακαλύψεις στην ΑΟΖ της Κύπρου δημιουργούν μεγάλες προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, ειδικότερα με την Ελλάδα και το Ισραήλ στο παρόν στάδιο, όπου μέσα από συγκεκριμένες υποδομές αξιοποίησης των υδρογονανθράκων η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τον σύνδεσμο της Ευρώπης με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της δημιουργίας ενός πρόσθετου ενεργειακού διαδρόμου. Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στην κυπριακή ΑΟΖ να υπάρχουν, εκτός από φυσικό αέριο, και υγροί υδρογονάνθρακες, όπως πετρέλαιο.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι περιφερειακές υποδομές ενδέχεται να είναι η μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου και το ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Ο κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματολογικής Αλλαγής της Ελλάδας, περιέγραψε, στην δική του ομιλία, τα επόμενα βήματα σε σχέση με την πορεία ανεύρεσης και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι το φθινόπωρο του 2013 η Ελλάδα θα προχωρήσει σε καθορισμό των ερευνητικών οικοπέδων στη θαλάσσια της περιοχή και πρόσθεσε ότι την Άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει ο γύρος αδειοδοτήσεων. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «το ενδιαφέρον αρχίζει να γίνεται όλο και πιο εντατικό. Η Ελλάς έχει ήδη τα πρώτα έσοδά της από δικαιώματα και πιστεύω ότι μετά την Άνοιξη να έχουμε εξίσου μεγάλες εταιρείες όπως είχατε και εσείς εδώ στην Κύπρο»
Το Συμπόσιο ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του με τη συμμετοχή συνολικάκαι πλέον 30 ομιλητών από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα καλύψουν όλο το φάσμα των ενεργειακών πόρων και εφαρμογών σχετικά με την ενεργειακή στρατηγική στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, την αγορά ηλεκτρισμού, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Το 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου έχει ως Χορηγούς το Συγκρότημα τηςΤράπεζας Κύπρου, τη Δημόσια Εταιρεία Παροχής Αερίου της Ελλάδας(ΔΕΠΑ), ως Υποστηρικτές την ΚΡΕΤΥΚ και τη ΡΑΕΚ, Επίσημο Αερομεταφορέατις Κυπριακές Αερογραμμές, Χορηγούς Επικοινωνίας το ΡΙΚ και την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" και τη Διαδικτυακή Στήριξη των ιστοσελίδωνwww.energia.gr και www.nomisma.com.cy.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου