Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

EWEA: Οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις Σκάβουν το Λάκκο τους στα Αιολικά


Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια αβεβαιότητα στην Ε.Ε., με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να προχωρούν σε επιβλαβείς αναδρομικές αποφάσεις όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Αιολικών (EWEA), ότι οι επενδυτές και οι χρηματοδότες αποθαρρύνονται και οι εταιρείες οδηγούνται σε ζημιές.
Παράλληλα, ο EWEA τονίζει ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος των αιολικών προσπαθεί διαρκώς να μειώσει το κόστος της συγκεκριμένης ανανεώσιμης τεχνολογίας, προκειμένου να παράσχει στους καταναλωτές μια βιώσιμη ενεργειακή λύση. Στα πλαίσια της προσπάθειας ανάπτυξης των αιολικών, έχουν δημιουργηθεί πολλές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, οι οποίες υπολογίζονταν σε περίπου 240.000 το έτος 2010. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες αιολικών εξήγαγαν προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 8,8 δις. ευρώ το 2010.

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού στόχου για τις ΑΠΕ με άξονα το 2020, η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί, γεγονός που στην πράξη μεταφράζεται σε 12 GW νέας ισχύος κάθε χρόνο για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με τον EWEA, το 2012 η νέα ισχύς ανήλθε σε 11,5 GW, αλλά φέτος και το 2014 αναμένεται υποχώρηση.
«Τρομάζοντας τους επενδυτές και υπονομεύοντας τις επιστροφές των υφιστάμενων επενδύσεων, οι κυβερνήσεις δυσκολεύουν το ίδιο τους το έργο για τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος και προσθέτει ότι «αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις, οι κυβερνήσεις απορρίπτουν ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ενεργειακή ασφάλεια, μείωση του κόστους για ορυκτά καύσιμα, μείωση της μόλυνσης και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου