Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ασ. Παπαγεωργίου: Οι Εξελίξεις στην Ουκρανία Σναβαθμίζουν τον Ενεργειακό Ρόλο της Ελλάδας

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν την ανάγκη εξασφάλισης ενεργειακής ασφάλειας, η οποία αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, επισήμανε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την ενδυνάμωση των ευρω-αραβικών σχέσεων.

Οι εξελίξεις αυτές, τόνισε ο υφυπουργός, αναβαθμίζουν τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας ως πύλης εισόδου και διαμετακόμισης ενεργειακών πόρων, διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας και εξασφάλισης ενεργειακής ασφάλειας.


«Η εξυγίανση και απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα δημιουργεί μεγάλες προοπτικές συγκρότησης στρατηγικών ενεργειακών συμμαχιών» σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο υφυπουργός τόνισε, τέλος, ότι η σταθερότητα των διεθνών τιμών του πετρελαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Στο ίδιο συνέδριο, ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου και Αερίου της Λιβύης Ομάρ Αλί Ελσακμάκ (Omar Ali Elshakmak) ανέφερε ότι ο λαός της χώρας δεν έχει εισπράξει οφέλη από την ανάπτυξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, αλλά προσβολές, διαφθορά και επιδείνωση του κοινωνικού του επιπέδου. Πρόσθεσε δε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επαναδιατύπωση της νομοθεσίας σχετικά με τον πετρελαϊκό τομέα, τις επενδύσεις, το περιβάλλον, τη φορολογία και τους διεθνείς κανονισμούς.

Τέλος ο γενικός γραμματέας του οργανισμού των αραβικών πετρελαιο-εξαγωγικών χωρών Abbas Ali Al-Naqi υποστήριξε ότι οι υδρογονάνθρακες θα παραμείνουν η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας κατά τα επόμενα χρόνια, ως το 2030, αν και το μερίδιό τους προβλέπεται να μειωθεί από 32 σε 26%. Επίσης, ότι οι ανανεώσιμες πηγές μπορούν να παίξουν μόνο συμπληρωματικό ρόλο προς τους υδρογονάνθρακες.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου