Στις αρχές του καλοκαιριού θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» με θέμα την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ευρώπης με τον αραβικό κόσμο.
Η δημιουργία μιας νέας αγοράς, για την έρευνα και αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων για την οποία, όπως είπε, ο υπουργός τα πρώτα μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά, είναι ένας από τους τρεις βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του υπουργείου.
Οι άλλοι δύο είναι:- Η κλιματική αλλαγή και η ενέργεια να αποτελέσουν μοχλό στήριξης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και μείωσης του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά.
- Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα από τη στήριξη υποδομών μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB (ελληνοβουλγαρικός), ABC (διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου από το Αιγαίο μέχρι τη Βαλτική), η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, οι προτάσεις για κατασκευή πλωτών σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο Β. Αιγαίο, αλλά και η πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη Socar.
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη, ότι την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιούνται στην Αθήνα η ευρωμεσογειακή συνάντηση για ζητήματα ποιότητας θαλάσσιου περιβάλλοντος και τα άτυπα Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος (με βασικό θέμα τη θαλάσσια ανάπτυξη) και Ενέργειας (με αντικείμενο την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η ανατολική μεσόγειος στην κατεύθυνση αυτή).
Ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε επίσης, ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι ένας ακόμη λόγος για να δούμε πώς μπορεί οι σχέσεις της Ευρώπης και κυρίως της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο να γίνουν ακόμη στενότερες.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το πρόγραμμα «Ήλιος» (πώληση στην Ευρώπη ενέργειας από φωτοβολταϊκά που θα παραγόταν στην Ελλάδα) ο κ. Μανιάτης επισήμανε πως, ενώ δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η δυνατότητα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά παραμένει συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Ωστόσο, είπε, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μεταφορά της ενέργειας.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου