Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Εκτός Λειτουργίας 1.200 Πρατήρια Καυσίμων

Πρωτοφανείς διαστάσεις προσλαμβάνει η κρίση στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών, με την πτώση της κατανάλωσης να έχει φτάσει το 15% στο 9μηνο, ενώ τα πρώτα στοιχεία για τον Οκτώβριο δείχνουν ότι το ποσοστό προσεγγίζει το 20% πλέον. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, περί τα 400 πρατήρια θεωρείται ότι έχουν κλείσει οριστικά, ενώ είναι διπλάσιος ο αριθμός εκείνων που έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η κρίση έχει οδηγήσει σε προσωρινό ή οριστικό λουκέτο το 1 στα 7 πρατήρια σε όλη την επικράτεια, με το πρόβλημα να είναι σαφώς μεγαλύτερο σε περιοχές της περιφέρειας.

Όπως αναφέρουν στο energia gr. πηγές της αγοράς “ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με έναν βίαιο εξορθολογισμό της αγοράς, καθώς είναι δεδομένο ότι ο αριθμός των σχεδόν 8.500 πρατηρίων για όλη την χώρα ήταν εξωπραγματικός”.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει πρόσφατα η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, στην Ελλάδα αναλογούν μόλις 481 αυτοκίνητα ανά πρατήριο, έναντι 1.063 στην Ιρλανδία, 1.461 στην Αυστρία, 2.264 στη Πορτογαλία, και 2.994 στη Γερμανία.

Ωστόσο, το βίαιο αυτού του εξορθολογισμού έχει δημιουργήσει και φαινόμενα έλλειψης πρατηρίων ανά περιοχές, καθώς η κρίση δεν κάνει ...γεωγραφικές διακρίσεις. Το πρόβλημα για τα πρατήρια έχει μεγεθυνθεί από πέρσι το καλοκαίρι, όταν διυλιστήρια και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών “έσφιξαν” την πολιτική των πιστώσεων που ακολουθούσαν, προκειμένου να μην αντιμετωπίσον οι ίδιοι προβλήματα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Οι βενζινοπώλες ανησυχούν ακόμη περισσότερο καθώς σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μταφορών και Υποδομών που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή προβλέπεται η κατάργησης της ελάχιστης απόστασης των 250 μέτρων ανάμεσα σε δύο πρατήρια, κάτι που εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει την πώληση καυσίμων από τις αλυσίδες σούπερ μάρκτε, τα καταστήματα των οποων που ήδη προβαίνουν σε κάτι τέτοιο μετρώνται μόλις σε λίγες δεκάδες για όλη την χώρα.

Η πτώση της ζήτησης στη διάρκεια του Οκτωβρίου είναι της τάξης του 20%, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό γι a το πετρέλαιο θέρμανσης είναι περίπου στο μισό, σε μία ακόμη ένδειξη ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων ανθεί.Ειρήσθω εν παρόδω, ότι οι βενζινοπώλες έχουν προειδοποιήσει ότι θα σταματήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα τις παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης, εάν έως τότε δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όπως έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο Οικομομικών.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου