Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Αρνείται ο Δήμος να “μιλήσει” για το νερό Κρατούν στο σκοτάδι τα στοιχεία για τα Οινόφυτα

Εφτασφράγιστο μυστικό κρατά τα στοιχεία για την ποιότητα του πόσιμου νερού ο Δήμος Οινοφύτων, ο οποίος τρεις μήνες μετά τις εκκλήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αρνείται την χορήγησή τους.

Η άντληση των στοιχείων παρακολούθησης του πόσιμου νερού ζητήθηκε στο πλαίσιο έρευνας που έχει ξεκινήσει ο Συνήγορος του Πολίτη για τη λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού των δημοτικών διαμερισμάτων Οινοφύτων και Αγίου Θωμά.

Στις αρχές του χρόνου, σε αυτοψία που είχε διενεργηθεί στα δύο διυλιστήρια από επιστήμονες του Συνηγόρου του Πολίτη, είχε διαπιστωθεί σειρά παραλείψεων στη λειτουργία τους με κυριότερες την απουσία 24ωρης παρακολούθησης, που θεωρείται απαραίτητη λόγω της κρισιμότητας του έργου για τη δημόσια υγεία αλλά και αδικαιολόγητα μεγάλες αποκλίσεις από τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

Με το έγγραφο της αρχής που υπογράφεται στις 15 Ιουλίου του 2010, ο Συνήγορος του Πολίτη, επικαλούμενος εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, ζητούσε παράλληλα να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης νερού.

Με βάση τον νόμο, οι υπεύθυνοι ύδρευσης θα πρέπει να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε καθορισμένα σημεία (αντλιοστάσια, δεξαμενές αποθήκευσης) και σε σημεία που κατά το παρελθόν είχαν παρουσιάσει πρόβλημα.

Στη συνέχεια τα προγράμματα αυτά υποβάλλονται στη Διεύθυνση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για έγκριση και κοινοποιούνται στην Περιφέρεια.

Από τον περασμένο Ιούλιο ο Συνήγορος του Πολίτη ζητούσε να του χορηγηθούν το εγκεκριμένο πρόγραμμα μετρήσεων της ποιότητας νερού καθώς και αντίγραφα των χημικών αναλύσεων των τελευταίων μηνών, τα οποία όμως ουδέποτε έλαβε, παρότι έχουν μεσολαβήσει τρεις μήνες. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η αρχή απέστειλε και νέα προειδοποίηση στον Δήμο Οινοφύτων, διαπιστώνοντας ότι η καθυστέρηση «προκαλεί σοβαρά εμπόδια στη διερεύνηση της υπόθεσης» αλλά και πάλι απάντηση δεν δόθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος επέβαλλαν πρόστιμο 60.500 ευρώ στον Δήμο Οινοφύτων για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, διαπιστώνοντας -ύστερα από αυτοψία- υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων υγρών αποβλήτων, μη προβλεπόμενη παρακολούθηση σημαντικών παραμέτρων των αποβλήτων, διάθεση αποβλήτων σε ρέματα και διαχείριση στερεών αποβλήτων χωρίς τη νόμιμη άδεια.

Πηγή protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου