Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ενώ ο Sir Richard Branson αποκαλύπτει το πρώτο εμπορικό διαστημοδρόμιο… Ο διαστημικός τουρισμός επιταχύνει την κλιματική αλλαγή

Μια δεκαετία εμπορικών πτήσεων στο διάστημα θα είχε καταστρεπτικές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή και στις πλανητικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τεράστιες ποσότητες καυσαερίων που εκλύουν τα διαστημόπλοια νέας γενιάς θα οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου σε πολικές περιοχές.

Η εν λόγω έρευνα έρχεται στη δημοσιότητα, την ίδια στιγμή που το όνειρο πολλών επίδοξων τουριστών του διαστήματος πραγματοποιείται από τον Sir Richard Branson, που ανακοίνωσε επίσημα το άνοιγμα του πρώτου εμπορικού διαστημοδρομίου.

Ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε πως αναμένει οι διαστημικές πτήσεις για τουρίστες να ξεκινήσουν σε εννέα με δεκαοκτώ μήνες, και ο ίδιος θα είναι ανάμεσα στους πρώτους επιβάτες.

Οι επιστήμονες βρήκαν πως το συγκεκριμένο είδος καυσαερίων θα αλλάξει δραματικά τη θερμοκρασία εξαιτίας του ιδιαίτερου καύσιμου που χρησιμοποιείται από τα διαστημόπλοια για την απογείωσή τους.

Εταιρίες όπως η Virgin Galactic σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ένα είδος υβριδικής τεχνολογίας στη μηχανή των διαστημοπλοίων, που τελικά παράγουν περισσότερο μαύρο άνθρακα από τις συμβατικές μηχανές.

Στις προσομοιώσεις των ερευνητών φάνηκε πως οι διαστημικές πτήσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των πόλων κατά 1 °C και μείωση των πολικών θαλάσσιων πάγων κατά 5-15%. Παράλληλα αναμένεται να σημειωθεί μια πτώση 0,4 °C κοντά στους τροπικούς.

Η έρευνα προβλέπει πως οι εκπομπές από 1.000 ιδιωτικές πτήσεις το χρόνο θα ταξίδευαν ψηλά στην στρατόσφαιρα, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το όζον κυκλοφορεί και παράγεται με δραματικές επιπτώσεις σε μόλις 10 χρόνια.

Ο συγγραφέας της έρευνας Martin Ross είπε πως υπάρχουν θεμελιώδη όρια στην ποσότητα των υλικών που οι άνθρωποι βάζουν σε τροχιά χωρίς να υπάρχει σημαντικό αντίκτυπο.

Από την άλλη, αποκαλύπτοντας το νέο διαστημοδρόμιο, που απλώνεται σε μια επίπεδη αμμώδη περιοχή 45 μίλια βόρεια της πόλης Las Cruces, στο Νέο Μεξικό ο Sir Richard Branson είπε: « Η σημερινή ημέρα είναι πολύ προσωπική, καθώς το όνειρό μας γίνεται πιο πραγματικό. Οι άνθρωποι άρχισαν τώρα να πιστεύουν».

Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου