Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Μπαράζ Καταγγελιών στην Λιανική Αγορά Ηλεκτρισμού

Την αντεπίθεση τους, προκειμένου να προασπίσουν όχι μόνο τα κεκτημένα, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη τους, οργανώνουν ιδιώτες προμηθευτές και έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Aegean Power, συμφερόντων του ομίλου Μελισσανίδη, έχει καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση αναθεώρησης της γνωμοδότησης της για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια και προτίθεται, εάν υπογραφεί η σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ και δημοσιευθεί στο ΦΕΚ να καταθέσει και αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ. Ταυτόχρονα, έχει προχωρήσει σε καταγγελία προς τις Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι οι κυοφορούμενες νέες ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο στα τιμολόγια, όσο και στα ΑΔΙ θα οδηγήσουν στο πισωγύρισμα της αγοράς, απέχοντας έτσι σημαντικά από το κοινοτικό κεκτημένο για την αγορά ενέργειας και τον ανταγωνισμό.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia, η Aegean Power, μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης της ΡΑΕ για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή αίτηση αναθεώρησης. Η υπουργική απόφαση για τα τιμολόγια δεν έχει υπογραφεί ακόμη, υπήρξε απλώς μια ανακοίνωση από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ. Τυπικά, όπως αναφέρουν στελέχη της Aegean Power, δεν μπορεί να υπογραφεί η απόφαση αν δεν απαντήσει πρώτα η ΡΑΕ στην παρέμβαση της εταιρίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης του και στην περίπτωση αυτή η Aegean Power σχεδιάζει να καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ. Καθώς λοιπόν εκκρεμούν αυτά τα ζητήματα η εταιρία απέστειλε διαμαρτυρία στις αρμόδιες Διευθύνσεις της Κομισιόν για όλα τα θέματα που θεωρεί ότι αναχαιτίζουν τη δραστηριότητα των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση προς τις ίδιες Διευθύνσεις από την EGLHellas, ενώ η Verbund επέλεξε να στείλει επιστολή προς την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, για τις επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία της αγοράς ενδεχόμενη αύξηση της τιμής των ΑΔΙ. Η επιστολή αυτή μάλιστα συνοδευόταν και από μελέτη του ΕΜΠ και του καθηγητή Παντελή Κάπρου.

Στην καταγγελία της, την οποία κοινοποίησε στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ, η Aegean Power υποστηρίζει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα και αυτά που επίκεινται οδηγούν στην εξάλειψη των ανταγωνιστών της ΔΕΗ, δεν αίρουν τις υπάρχουσες στρεβλώσεις και καταλήγουν να προστατεύουν την Δημόσια Επιχείρηση. Για τους λόγους αυτούς ζητά την παρέμβαση της Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, για τις χρεώσεις ΥΚΩ εκφράζεται η άποψη ότι επιβάλλονται σε όλους τους προμηθευτές, ακόμη κι όταν δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην παροχή αυτών των υπηρεσιών, ο επιμερισμός τους υποκρύπτει μεροληπτική μεθοδολογία, ενώ ο υπολογισμός τους δεν γίνεται με διαφάνεια, καθώς είναι αποκλειστική ευθύνη της ΔΕΗ.

Για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια υποστηρίζεται ότι οι προτεινόμενες αυξήσεις στις χαμηλές κατηγορίες είναι πολύ μικρές και δεν συμμορφώνονται με τη δέσμευση για το άνοιγμα όλων των τιμολογίων στον ανταγωνισμό, ενώ δημιουργείται το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν κομμάτια της αγοράς στον ανταγωνισμό. Για τις χρεώσεις δικτύου επικρίνεται η ΔΕΗ γιατί αδυνατεί να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής του δικτύου, κάνοντας σταυροειδείς επιδοτήσεις στις δραστηριότητες της, με την αύξηση των ρυθμιζόμενων τιμών και τη μείωση των ανταγωνιστικών τιμών. Τη διαδικασία αυτή, όπως καταγγέλλει η AegeanPower, δεν μπορεί να ελέγξει η ΡΑΕ.

Για τα ΑΔΙ υποστηρίζεται ότι ωφελούν τη ΔΕΗ και οι ιδιώτες παραγωγοί ικανοποιούνται με την είσπραξη τους, αντί να λειτουργούν τις μονάδες τους. Η AegeanPower επικαλείται πληροφορίες για αύξηση της τιμής των ΑΔΙ στις 50.000, από την οποία, όπως αναφέρει, θα επωφεληθούν τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες παραγωγοί με 193 εκατ. ευρώ ετησίως. Το κόστος αυτό, επισημαίνει, θα κληθούν να πληρώσουν οι προμηθευτές και οι έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την άποψη αυτή για τα ΑΔΙ συμφωνεί και η EGLHellas, η οποία κάνει εκτενή σχετική αναφορά στην παρέμβαση της προς τις Διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Κομισιόν, την οποία αποκάλυψε το energia.Να σημειωθεί ότι η εταιρία επέλεξε την προσφύγει στην Κομισιόν, καθώς καθυστερεί, όπως επισημαίνουν στελέχη της, από τον Απρίλιο η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την καταγγελία της που σχετίζεται με τη λειτουργία της ημερήσιας αγοράς.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου