Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Διάκριση για την καινοτομία

Βραβεύτηκε από την Ε.Ε. ο δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος για το ερευνητικό του έργο που αφορά σε προηγμένους αντιδραστήρες για πράσινη κινητικότητα και ηλιακά καύσιμα



Μετά τη βράβευσή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υψηλότερη επιστημονική διάκριση (Βραβείο Descartes, Μάρτιος 2007) ο δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών και μέλος του δ.σ. του ΕΚΕΤΑ, κέρδισε το βραβείο ERC Advance Grant από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ερευνητικό του έργο ARMOS, το οποίο αφορά σε προηγμένους πολυλειτουργικούς αντιδραστήρες για πράσινη κινητικότητα και ηλιακά καύσιμα.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έρχεται σε μια δύσκολη για τη χώρα στιγμή να αποδείξει ότι η καινοτομία πρέπει να αναδειχθεί σε πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας. Το βραβείο προβλέπει τη σύναψη ενός συμβολαίου αξίας 1.750.000 ευρώ με το οποίο το ERC χρηματοδοτεί το έργο του θεσσαλονικού ερευνητή.

Πράσινη ενέργεια με έδρα τη Θεσσαλονίκη
Το έργο ARMOS επεκτείνει και διευρύνει την ήδη βραβευμένη με την υψηλότερη επιστημονική διάκριση στην Ευρώπη (Βραβείο Descartes, Μάρτιος 2007) τεχνολογία πράσινης ενέργειας Hydrosol (η οποία έχει επίσης βραβευθεί με το Διεθνές Βραβείο του International Partnership for the Hydrogen Economy -IPHE- τον Ιούνιο του 2006, και το Διεθνές Βραβείο Global 100 Ecotech της EXPO 2005 στην Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο του 2005). Το έγκυρο περιοδικό New Scientist (Αύγουστος 2010) αναφέρθηκε ήδη στην προτεινόμενη ερευνητική προσέγγιση από τον δρα Κωνσταντόπουλο ως “The Next Best Thing to Oil”.
Ο Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος είναι επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε την τεχνολογία καθαρής ενέργειας Hydrosol για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου από την ηλιοθερμοχημική διάσπαση των υδρατμών. Για το επίτευγμά του αυτό βραβεύτηκε με την υψηλότερη επιστημονική διάκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει επίσης διακριθεί με το Βραβείο της Διεθνούς Συνεργασίας για την Οικονομία του Υδρογόνου και το Βραβείο Global 100-Eco-Tech στην ΕΧΡΟ της Ιαπωνίας.
Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων (ΕΤΕΣΑ) στο Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών (ΙΤΧΗΔ) του ΕΚΕΤΑ από το 1996, ενώ από το 2006 είναι επίσης μέλος ΔΕΠ του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Έχει συντονίσει και διαχειριστεί περισσότερα από 50 ερευνητικά έργα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ καθώς και από κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας. Το 2005 ανακηρύχθηκε Fellow of the Society of Automotive Engineers και είναι ένας από τους νεαρότερους επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με αυτό τον τίτλο, ενώ έχει τιμηθεί στο παρελθόν με το πρώτο βραβείο του American Institute of Chemical Engineers και το βραβείο H.P Becton από το Πανεπιστήμιο Yale για τις εξαιρετικές του επιστημονικές επιδόσεις.
Οι σπουδές του συνδυάζουν την Επιστήμη της Μηχανολογίας και της Χημικής Μηχανικής (M.Sc.in Chemical Engineering Master of Philosophy και PhD in Chemical Engineering Πανεπιστήμιο Yale).

Πηγή makthes.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου