Αυτή είναι η μυστήρια ελληνική πραγματικότητα: Οι μισοί να τρέχουν με χίλια, στην πρωτοπορία, και οι άλλοι μισοί να τους τραβούν το χαλινάρι... Τι άλλο από παράδειγμα προς μίμηση, καμάρι της χώρας, θα μπορούσε να είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - η έρευνά του γύρω από τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, και όχι μόνο, αποτελεί την αιχμή της τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ομως, οι ευκαιρίες αυτή η γνώση να «εξαργυρωθεί» εντός της χώρας χάνονται η μία μετά την άλλη...
«Κάθε φορά που αναπτύσσουμε μια νέα τεχνολογία, παίζουμε την κολοκυθιά με το πανεπιστήμιο», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ κ. Στέργιος Λογοθετίδης. «Δυστυχώς, τα ελληνικά ΑΕΙ δεν ξέρουν από πατέντες, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να κάνουμε εμείς όλη τη δουλειά. Στην τελευταία αίτησή μου, σχετικά με τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά, το πανεπιστήμιο δεν μου απάντησε ποτέ».
Κι όμως, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει βρει τεράστια ανταπόκριση στο εξωτερικό. Ηδη, στο εμπόριο κυκλοφορεί από μια γερμανική εταιρεία η λεγόμενη «ενεργειακή τσάντα» (παρουσιάστηκε και στην 75η ΔΕΘ), η οποία καθώς είναι επικαλυμμένη από εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, μπορεί να φορτίζει από κινητό μέχρι υπολογιστή, ενώ ο χρήστης βρίσκεται σε κίνηση.
«Είναι σημαντική καινοτομία, μιας και για πρώτη φορά φωτοβολταϊκά εγκαθίστανται όχι σε άκαμπτα ανόργανα υλικά, αλλά σε υλικά που μπορούν μέχρι και να διπλωθούν», λέει ο κ. Λογοθετίδης. «Είναι και φθηνότερο και ευκολότερο στην παραγωγή. Επίσης μπορείς να το τοποθετήσεις οπουδήποτε, όχι μόνο στις στέγες». Οπως λέει ο ίδιος, σε 5-10 χρόνια αυτή η τεχνολογία θα κάνει απολύτως ανεξάρτητα ενεργειακά τα κτίρια, ωστόσο οι εφαρμογές της δεν περιορίζονται εκεί. «Μεγάλο πεδίο για εμάς αποτελεί ο φωτισμός, μια τεχνολογία που μέχρι σήμερα είναι δαπανηρή και πολύ ενεργοβόρα. Βάζουμε πολλή ενέργεια και παίρνουμε ελάχιστη πίσω ως φωτισμό. Αντίθετα, με μία τεχνολογία τύπου LED θα δίνουμε 100 και θα παίρνουμε 95 πίσω, γεγονός που αποτελεί το βιώσιμο ζητούμενο».
Μια τρίτη κατηγορία εφαρμογών αποτελούν οι οθόνες - από τα κινητά έως το σινεμά και τις τηλεοράσεις. «Το θέμα δεν είναι πια να είναι λεπτές, αλλά εύκαμπτες, να τυλίγονται σε ρολό. Ενας τοίχος π.χ. να καλύπτεται από οθόνη, σαν μια ταπετσαρία».
Δύσκολα κρύβεται ο ενθουσιασμός των ερευνητών. «Είναι εκπληκτικό πόσοι δρόμοι ανοίγονται για την καθημερινότητά μας. Δρόμοι πράσινοι, βιώσιμοι που επίσης μπορούν να βοηθήσουν πολύ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Δεν απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις, μπορούν να αναπτυχθούν πολλές μικρές εταιρείες», καταλήγει. Αρκεί να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/10/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου