Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Με Ευρωπαϊκά Κονδύλια Προχωρά το Ελληνικό Επιστημονικό Έργο για τα Ηλιακά Καύσιμα

Με το ποσό των 1.750.000 ευρώ θα επιχορηγηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC) ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με στόχο την ανάπτυξη «ηλιακών καυσίμων».

Το έργο είναι πρόταση του διευθυντή του Ινστιτούτου Αθανάσιου Γ. Κωνσταντόπουλου και έχει τίτλο «ARMOS-Προηγμένοι πολύ-λειτουργικοί αντιδραστήρες για πράσινη κινητικότητα και ηλιακά καύσιμα». Θέμα του είναι η ανάπτυξη «ηλιακών καυσίμων» με ουδέτερο ή και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ηλιακή ενέργεια. Η ερευνητική προσέγγιση βασίζεται σε επιστήμες και τεχνολογίες υλικών, αντιδραστήρων και προσομοίωσης που έχει αναπτύξει ο Δρ. Κωνσταντόπουλος τα τελευταία 20 χρόνια στην επιστημονική περιοχή των καταλυτικών αντιδραστήρων για την αντιμετώπιση των εκπομπών καυσαερίων κινητήρων, η οποία τώρα επεκτείνεται γόνιμα στον τομέα των ηλιοθερμοχημικών αντιδραστήρων, που αποτελούν μία αναδυόμενη και ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της επιστήμης και της τεχνολογίας για την πράσινη ανάπτυξη.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης του ERC χαρακτήρισε το ερευνητικό έργο ARMOS « πολύ φιλόδοξο έργο που συμβάλλει καθοριστικά στην άνοδο της ερευνητικής στάθμης και ανοίγει πραγματικά σπουδαίους τεχνολογικούς ορίζοντες, αγγίζοντας ταυτόχρονα θέματα που είναι σημαντικά για τη μελλοντική ανάπτυξη της κοινωνίας».

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου