Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Παράδειγμα η Ευρώπη για τα Μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας

Την ευρωπαϊκή τάση, ως προς την ανάπτυξη της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες- μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας , συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας.

Το συμπέρασμα αυτό, εξήχθη, στη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Σαράγεβο, με διοργανωτή το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας. Θέμα της συνάντησης ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση της ρύπανσης, η οποία προκαλείται από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα διυλιστήρια πετρελαίου.

Όπως επισημάνθηκε, οι χώρες- μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας πρέπει, μέχρι το 2017, να εναρμονίσουν την εθνική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος με την ευρωπαϊκή.

Επίσης, στη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη ανάπτυξης και μεγαλύτερης αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως αυτή ορίζεται και ως προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες επανέλαβαν ότι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να έχει οφέλη, ύψους έως και 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, την επόμενη δεκαετία.

Εξάλλου, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, στις χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων από την Αλβανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Σερβία, το Κόσοβο και τη Μολδαβία, καθώς και από άλλες χώρες - μέλη του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας .

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου