Ο αμερικανικός στρατός δημοσίευσε φέτος μια έκθεση που αφορά την έλευση του λεγόμενου peak oil, δηλαδή της κορύφωσης της πετρελαϊκής παραγωγής παγκοσμίως. Προστέθηκε έτσι στον κατάλογο με τους συντηρητικούς φορείς που αλλάζουν σταδιακά την άποψή τους και αποδέχονται ότι πρέπει να προετοιμαστούν για μια εποχή με λιγότερο πετρέλαιο. Αντίστοιχες εκτιμήσεις έχουν διατυπωθεί από τον γερμανικό στρατό, αλλά και από την κρατική επιστημονική επιτροπή της Βρετανίας.
Στα πλαίσια αυτά, ο στρατός των ΗΠΑ αποφάσισε πρόσφατα να ενισχύσει την ενεργειακή εξοικονόμηση, όχι βέβαια επειδή νοιάζεται για το περιβάλλον, αλλά επειδή αυτό επιβάλει η οικονομία και η μείωση του κόστους. Επενδύει σε τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως για παράδειγμα στην ανάπτυξη ηλιακών τεντών, οι οποίες παράγουν ηλεκτρισμό. Πέρυσι, το ναυτικό παρουσίασε ένα υβριδικό πολεμικό σκάφος και η αεροπορία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί βιοκαύσιμα στα αεροπλάνα της.
Η διοίκηση του ναυτικού έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη μέσω ΑΠΕ των μισών αναγκών σε ενέργεια του στόλου και των πεζοναυτών μέχρι το 2020.Η σημασία των αποφάσεων αυτών γίνεται αντιληπτή εάν δούμε και τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στο Αφγανιστάν, όπου οι αντάρτες επιτέθηκαν σε πομπή βυτιοφόρων που μετέφεραν καύσιμα και τα κατέστρεψαν, προκαλώντας μεγάλες οικονομικές απώλειες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την New York Times, στοιχίζει 400 δολάρια η αποστολή ενός γαλονιού βενζίνης στις πιο απομακρυσμένες στρατιωτικές βάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου