Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Την Κύρωση της Συμφωνίας για την Προστασία των Πρεσπών Προτείνει η ΕΕ

Την κύρωση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, της συμφωνίας για την προάσπιση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του πάρκου των Πρεσπών πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας ότι οι λίμνες των Πρεσπών και το περιβάλλον τους αποτελούν μοναδική φυσική περιοχή μεγάλης οικολογικής σημασίας.

Τη σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας διαπραγματεύθηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συμφωνία συνιστά αναβάθμιση των υφιστάμενων ρυθμίσεων τοπικής συνεργασίας και αναμένεται να διευκολύνει την επίτευξη των στόχων της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η περιοχή του πάρκου Πρεσπών ανακηρύχθηκε διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή από την Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ και είναι το πρώτο παράδειγμα διασυνοριακής προστατευόμενης περιοχής στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Βάσει της συμφωνίας, τα συμβαλλόμενα μέρη οφείλουν να διαχειρίζονται με σύνεση τις λίμνες, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στη στάθμη των υδάτων. Πρέπει επίσης να προλαμβάνεται η ρύπανση και να προστατεύεται και να διατηρείται η βιοποικιλότητα.

«Με χαροποιεί η σύναψη της συμφωνίας για τις Πρέσπες και ευελπιστώ ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα εγκρίνουν σύντομα την κύρωσή της ώστε να μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

Η λεκάνη των λιμνών των Πρεσπών αποτελεί οικολογικό και πολιτιστικό τοπίο διεθνούς σημασίας και φιλοξενεί μοναδικά ενδιαιτήματα και είδη χλωρίδας και πανίδας», δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Γιάνεζ Ποτότσνικ, αρμόδιος για το περιβάλλον.

«Η ενισχυμένη συνεργασία μέσω διεθνών συμφωνιών, όπως αυτή, υποστηρίζει τις προσπάθειές των κρατών-μελών για πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα ύδατα και συμβάλλει σε συναντίληψη και κοινές προτεραιότητες με τρίτες χώρες, σύμφωνα με τις πολιτικές μας για τη γειτονία και τη διεύρυνση», πρόσθεσε.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου