Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ελπίδα για την Αγορά το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον

Η αγορά δομικών υλικών, που έχει υποστεί καθίζηση λόγω της άπνοιας από το 2008 και μετά της οικοδομικής δραστηριότητας, βάσισε πολλές προσδοκίες για ανάκαμψη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Ένα πρόγραμμα πραγματικά φιλόδοξο και αξιόλογο, δεδομένου ότι στοχεύει στην εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας, μέσα από τις παρεμβάσεις σε παλιά κτήρια που αντιπροσωπεύουν το 89% των υφιστάμενων της χώρας.

Όμως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε την «ατυχία» να συμπέσει με τις εθνικές εκλογές και να υποστεί κι αυτό τα «μερεμέτια» του από την παρούσα κυβέρνηση, αφού είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη. Το μεγάλο «αγκάθι» ήταν η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση του. Φαίνεται τελικά ότι τώρα οδεύει προς υλοποίηση, μετά από ενάμισι χρόνο καθυστέρηση, η οποία το είχε καταστήσει συνώνυμο με το «Γεφύρι της Άρτας». Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας διαβεβαιώνει ότι θα ξεκινήσει μέσα στο Νοέμβριο, ενώ το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας υποστήριξης, που θα λύνει κάθε απορία ενδιαφερομένων όταν προκηρυχθεί το πρόγραμμα.

Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Εκτός από τους πόρους που εξασφαλίσθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ, δημιουργήθηκε και ένα ειδικό fund, σε συνεργασία με το ΤΕΜΠΜΕ, στο οποίο συνεισφέρουν κεφάλαια και οι τράπεζες. Σε αυτή τη φάση το Ταμείο Εγγυοδοσίας αξιολογεί τις προσφορές των τραπεζών, που είναι αρκετές, για να υπογραφούν οι τελικές συμβάσεις με όσες από αυτές θα ενταχθούν στο fund.

Ας ελπίσουμε ότι πράγματι είμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του προγράμματος, που αναμένεται να δώσει πολύτιμη ανάσα σε μια αγορά που τόσο το χρειάζεται και παράλληλα να επιτευχθεί και ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας, που θεωρείται κρίσιμος πυλώνας στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας.Κοντός ψαλμός, λοιπόν.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου