Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Γερμανία: Παρατείνεται η Διάρκεια Ζωής 17 Πυρηνικών Σταθμών

Τον επίμαχο νόμο με τον οποίο παρατείνεται η διάρκεια ζωής 17 πυρηνικών σταθμών ενέκριναν χθες οι γερμανοί βουλευτές, έπειτα από μια θυελλώδη συζήτηση με φόντο τις διαδηλώσεις οικολογικών οργανώσεων.

Αν και η κοινή γνώμη είναι στην πλειοψηφία της αντίθετη, η Μπούντεσταγκ υιοθέτησε, με 308 ψήφους υπέρ έναντι 289 κατά, το κείμενο που είχε εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο πριν από ένα μήνα, παρατείνοντας κατά 12 χρόνια κατά μέσο όρο τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών πέρα από το 2021, ημερομηνία κατά την οποία είχε προβλεφθεί το κλείσιμό τους.

Το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών είχε αποφασιστεί το 1998 από την κυβέρνηση της αριστεράς, ωστόσο ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Άγκελα Μέρκελ είχε καταστήσει την κατάργηση του νόμου αυτού ένα από τα κεντρικά σημεία του προγράμματός του.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι Πράσινοι βουλευτές ντύθηκαν στα μαύρα επιδεικνύοντας έναν κίτρινο σταυρό, ως σύμβολο άρνησης της πυρηνικής ενέργειας.

«Η κυβέρνηση υποσχέθηκε μια ενεργειακή επανάσταση, αλλά πρόκειται για ένα πραξικόπημα», δήλωσε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Γιούργκεν Τρίτιν, και επιβεβαίωσε πως η αντιπολίτευση θα ήθελε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο σε περίπτωση που η Μπούντεσρατ, η Άνω Βουλή, όπου η Μέρκελ και οι σύμμαχοί της δεν έχουν την πλειοψηφία, ψηφίσει κατά.

«Η κυβέρνηση διαπράττει βαρύ λάθος γιατί διχάζει την κοινωνία, ανάμεσα, από τη μία πλευρά, σε τέσσερις επιχειρήσεις που επωφελούνται και από την άλλη σε εκατομμύρια πολίτες που χάνουν», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτής ομάδας του Die Linke (Αριστερά), Γκρέγκορ Γκίζι.

Η Μέρκελ κατηγορήθηκε για πελατειακές σχέσεις από τους αντιπάλους της έπειτα από αυτή την απόφαση, η οποία θεωρείται ότι ευνοεί τέσσερις ιδιοκτήτριες σταθμών πυρηνικής ενέργειας: τις EON, RWE, EnBW και τη σουηδική Vattenfall.

Το πρωί της Πέμπτης, η Greenpeace ανήρτησε στην έδρα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ μία τεράστια φωτογραφία της καγκελαρίου, η οποία υψώνει το ποτήρι της στο πλάι του επικεφαλής της RWE Γιούργκεν Γκρόσμαν, που είναι ο πλέον ένθερμος εκπρόσωπος του πυρηνικού λόμπι.

Επίσης, περίπου 2.000 διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το Ράιχσταγκ, το κτίριο της γερμανικής Βουλής. Όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη παραμένει αντίθετη στην πυρηνική ενέργεια.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου