Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Υπογραφή Συμφωνίας για την Αύξηση των Ρωσικών Προμηθειών Φυσικού αερίου στην Πολωνία

Ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom, Alexander Medvedev, και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας PGNiG, Michał Szubski, υπέγραψαν σήμερα στη Βαρσοβία ενδο-εταιρικές συμφωνίες για την αύξηση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Πολωνία, ξεκινώντας από το 2010.

Ειδικότερα, το συμπληρωματικό παράρτημα του συμβολαίου, αναφορικά με τις προμήθειες του αερίου από τη Ρωσία, προβλέπει την αύξηση των προμηθειών αερίου από την Gazprom στην Πολωνία στα έως και 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, αναλόγως και της πολωνικής ζήτησης.

Προηγουμένως, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Igor Sechin, και ο ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Waldemar Pawlak, υπέγραψαν Ρωσο-Πολωνικά Διακυβερνητικά Πρωτόκολλα, τροποποιώντας τη Διακυβερνητική Συμφωνία για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου μέσω Πολωνίας και τις προμήθειες αερίου στην Πολωνία, η οποία υπεγράφη στις 25 Αυγούστου 1993, καθώς και το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της εν λόγω συμφωνίας που υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου 2003.

Η υπογραφή των εν λόγω Διακυβερνητικών Πρωτοκόλλων, καθώς και των ενδοεταιρικών εγγράφων αποτελεί το νομικό πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ρωσο-Πολωνικής συνεργασίας στον τομέα του αερίου, ενώ επιτρέπει τη διαχείριση ενός πακέτου διμερών θεμάτων, όπως είναι ο τιμολογιακός μηχανισμός για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου και οι αρχές λειτουργίας της Ρωσο-Πολωνικής κοινοπρακτικής εταιρείας AO EuRoPol Gaz.

«Η υπογραφή των εγγράφων αυτών είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα διευρύνει τους ορίζοντες της συνεργασίας μας με την Πολωνία», ανέφερε ο Alexander Medvedev. «Η εν λόγω συνεργασία θα ενδυναμωθεί από την απόφαση της Πολωνίας να ενισχύσει τη χρήση του φυσικού αερίου, του πιο περιβαλλοντικά φιλικού καυσίμου».

«Η Gazprom αποτελεί έναν αξιόπιστο προμηθευτή που πάντα εκπληρώνει τα καθήκοντά του και ανταποκρίνεται στις αιτήσεις των πελατών του για αύξηση των προμηθειών, σε δύσκολες περιόδους, όπως συνέβη στην Πολωνία το 2009 και το 2010», τόνισε ο κ. Medvedev.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου