Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Για Ανάμειξη στις Ενεργειακές του Υποθέσεις Κατηγορεί το Τουρκμενιστάν την Μόσχα

Για ανάμειξη στις ενεργειακές του υποθέσεις κατηγορεί το Τουρκμενιστάν την Ρωσία μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων, εξέλιξη ενδεικτική της έντασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε μία επιθετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν επέκρινε την Μόσχα για προσπάθεια ανατροπής των εν εξελίξει ενεργαικών πρότζεκτ της Ασχαμπάτ. Η σημερινή αυτή δήλωση, λίγες μέρες μόλις μετά την επίσημη επίσκεψη Μεντβέντεφ στο Τουρκμενιστάν, ήρθε ως απάντηση σε αναφοές στο ρωσικό τύπο οι οποίες αμφισβητούσαν την δυνατότητα της κεντροασιατικής χώρας να ικανοποιήσει της ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «σε πρόσφατες αναφορές στον ρωσικό τύπο δίνεται αδικαιολόγητη ερμηνεία κάποιων πτυχών της ενεργειακής πολιτικής του Τουρκμενιστάν, ανάμεσα στις οποίες και αυτές που συνδέονται με την εφαρμογή σχεδίων για την προμήθεια ενεργειακών πόρων από το Τουρκμενιστάν προς τις διεθνείς αγορές».

Η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας ότι οι αναφορές αυτές θεωρούνται εκ μέρους του Τουρκμενιστάν «ως απόπειρα ανάμειξης στην ομαλή πορεία της διεθνούς συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας στην ενέργεια και προκαλούν αμφιβολίες ως προς τις υποχρεώσεις της χώρας προς τους εταίρους της».

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδείνωση των ρωσοτουρκμενικών σχέσεων ανάγεται χρονικά στις αρχές του 2009, οπότε ως αποτέλεσμα έκρηξης σε αγωγό φυσικού αερίου, οι τουρκμενικές εξαγωγές προς την Ρωσία (η οποία αποτελεί τον κύριο εμπορικό δίαυλο του Τουρκμενιστάν προς τον υπόλοιπο κόσμο) να υποστούν βαρύτατο πλήγμα.Ως αποτέλεσμα της έκρηξης, το Τουρκμενιστάν, το οποίο κατέχει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου, επιχειρεί να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές του, οι οποίες ως τώρα εξαρτώνται από ρωσικούς αγωγούς που χρονολογούνται από την σοβιετική περίοδο.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου