Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Γκύντερ Έτινγκερ: Ρεαλιστικό και Πραγματοποιήσιμο το Σχέδιο Desertec

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια, Γκύντερ Έτινγκερ, στο φιλόδοξο πρόγραμμα Desertec, που έχει ως σκοπό την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης μέσω της ανάπτυξης ηλιακών συστημάτων στην έρημο της Σαχάρας, στα πλαίσια ομιλίας του σε διεθνές φόρουμ.

Ο κ. Έτινγκερ διαβεβαίωσε το κοινό ότι η κοινοπραξία του Desertec έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χαρακτήρισε το σχέδιο πρωτοποριακό για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Προκειμένου να επιτύχει, θα χρειαστεί η οικονομική και ενεργειακή στήριξη των συνεταίρων, ιδίως στη Νότια Ευρώπη, καθώς και οι σωστές επιλογές στις βιομηχανικές επενδύσεις, στην μεταφορά της τεχνογνωσίας και στην απασχόληση.

Η συμβολή της Ε.Ε. πραγματοποιείται μέσω της εγκαθίδρυσης των κατάλληλων πλαισίων που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ο κ. Έτινγκερ ανέφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης «Ανοίγοντας τον Δρόμο για το Ηλιακό Σχέδιο στην Μεσόγειο», το οποίο επιδιώκει την εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών.

Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στην ενεργειακή «γεφύρωση» της Μεσογείου, ώστε να μεταφερθεί με επιτυχία στο μέλλον η ηλιακή ενέργεια που θα παράγεται στην Αφρική. Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι η ενέργεια αυτή θα παράγεται στις ηλιόλουστες αυτές περιοχές με πολύ μικρότερο κόστος από ότι στην Ευρώπη, μέσω της τεχνολογίας των ηλιακών θερμικών. Η διαφορά αυτή στο κόστος θα είναι σε θέση να καλύψει και το κόστος μεταφοράς.

Απαραίτητη θεωρείται και η ανταγωνιστικότητα της ηλιακής-θερμικής τεχνολογίας σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα και την αιολική ενέργεια.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου