Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΜΕΞΙΚΟΥ Η HALLIBURTON ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Το «σάπιο» τσιμέντο και η ΒΡ

Η ΒΡ γνώριζε την ακαταλληλότητα του υλικού που χρησιμοποίησε η Halliburton για την εξέδρα άντλησης πετρελαίου. Τώρα, οι δύο «κολοσσοί» αλληλοκατηγορούνται... (φωτ. Ass. Press) Η ΒΡ γνώριζε την ακαταλληλότητα του υλικού που χρησιμοποίησε η Halliburton για την εξέδρα άντλησης πετρελαίου. Τώρα, οι δύο «κολοσσοί» αλληλοκατηγορούνται... (φωτ. Ass. Press) Η ΒΡ είχε προσλάβει την αμερικανική Halliburton για να ασφαλίσει τον πυθμένα της πετρελαιοπηγής όπου αργότερα σημειώθηκε η έκρηξη. Σε επιστολή του προς την αμερικανική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας, ο επικεφαλής των ερευνητών της, Φρεντ Μπάρτλιτ, επισημαίνει ότι το μείγμα τσιμέντου (ένα είδος αφρομπετόν) που χρησιμοποιήθηκε δεν ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές της βιομηχανίας και είχε αποτύχει στα τρία από τα τέσσερα ασφαλείας. Τα αποτελέσματα του τέταρτου τεστ, που έδειξε ότι το τσιμέντο θα μπορούσε ν' αντέξει στις πιέσεις, έφτασαν όταν οι δύο εταιρείες είχαν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες με το συγκεκριμένο μείγμα.

Και άλλες αιτίες

Ο κ. Μπάρτλιτ επισημαίνει ωστόσο ότι η ποιότητα του τσιμέντου δεν ήταν η μοναδική αιτία του δυστυχήματος και ότι τέτοια προβλήματα δεν είναι ασυνήθιστα ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες. Τονίζει, πάντως, ότι η βιομηχανία έχει αναπτύξει άλλα τεστ για να εντοπίσει και να προλάβει αυτά τα προβλήματα ακόμη και μετά τη χρήση του τσιμέντου, ωστόσο «η ΒΡ και/ή η Transocean (η εταιρεία στην οποία ανήκε η πετρελαϊκή εξέδρα Deepwater Horizon) παρερμήνευσαν ή επέλεξαν να μην κάνουν τέτοια τεστ στην πετρελαιοπηγή Μακόντο».

Μετακύλιση ευθυνών

Ολες οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα μετακύλισης των ευθυνών και κατ' επέκταση του βάρους των αποζημιώσεων.Οι επισημάνσεις του Μπάρτλιτ στηρίζουν εν μέρει τα ευρήματα της έρευνας της ΒΡ, που κάνει κι εκείνη λόγο για πρόβλημα στο μείγμα του τσιμέντου, αλλά αναδεικνύουν από την άλλη και μια πιθανή αμέλεια εκ μέρους της ΒΡ, που δεν προχώρησε στα επιπλέον τεστ αντοχής -κάτι που της προσάπτει και η Halliburton. Η έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης συνεχίζεται, όπως και το γαϊτανάκι των αλληλοκατηγοριών.

(Πηγές: www.guardian.co.uk - BBC)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου