Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Κομισιόν: Νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας για τον Ασωπό Δεν έχουν θεσπιστεί τα αναγκαία σχέδια για την ποιότητα των υδάτων


Νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας για παράβαση στο θέμα του Ασωπού έχει κινήσει η Κομισιόν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχουν θεσπιστεί τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την ποιότητα των υδάτων του ποταμού.

Αυτό έκανε γνωστό ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε., Γιάνες Ποτότσνικ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκου Χουντή, για την πολυετή ρύπανση του Ασωπού, των υπόγειων νερών και του υπεδάφους.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής αναφερόταν στην επιδημιολογική μελέτη, που αφορούσε στη θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων και στο συμπέρασμά της ότι η κυριότερη αιτία αύξησης θανάτων από σπάνιες μορφές καρκίνου είναι η περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου στο νερό.

Στη συνέχεια της ερώτησης αναφερόταν στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (C-286/08 απόφαση C267 7.11.2009) για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και ζητούσε να μάθει αν οι ελληνικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει το χρώμιο ως εθνικό σημαντικό ρύπο.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος επίτροπος, αφού αναφέρεται στην οδηγία-πλαίσιο για το νερό 2000/60/ΕΟΚ που θεσπίζει περιβαλλοντικό στόχο της «καλής κατάστασης» όλων των υδάτων και επιβάλλει την εκπόνηση μέχρι τις 22.12.2009 των αναγκαίων σχεδίων και προγραμμάτων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων καθώς και την κοινοποίηση τους στην Επιτροπή μέχρι τις 22.3.2010, τονίζει:

«Όσον αφορά στην ποιότητα των υδάτων του ποταμού Ασωπού και των υπόγειων υδάτων στα Οινόφυτα, υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, συμπεριλαμβανομένου του χρωμίου, καθιστούν υποχρεωτική τη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων στο πλαίσιο των σχεδίων και των προγραμμάτων βάσει της οδηγίας πλαισίου για το νερό. Η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να θεσπίσει τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την επίτευξη της καλής κατάστασης όλων των υδάτων, ούτε τα έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή όπως προβλεπόταν μέχρι τις 22.3.2010.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή έχει κινήσει νομική διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας (αριθμός υπόθεσης 2074-2010)».


Πηγή tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου