Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Αναθεώρηση Πετρελαϊκών Αποθεμάτων και από το Κουβέιτ

Όπως φαίνεται, η μονομερής αναθεώρηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ ήταν απλά το πρώτο βήμα σε ένα ντόμινο ανακοινώσεων, στο οποίο προστέθηκε πριν λίγο καιρό το Ιράν και πλέον και το Κουβέιτ, το οποίο ανήγγειλε ότι διαθέτει σήμερα 101,5 δις βαρέλια, δηλαδή 12 δις περισσότερα από πριν.

Το Κουβέιτ κατέχει έτσι την πέμπτη θέση στον κατάλογο των μεγαλύτερων παραγωγών διεθνώς, μετά τη Σαουδική Αραβία, τη Βενεζουέλα, το Ιράν και το Ιράκ. Η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ήδη από τον Απρίλιο ότι τα διαθέσιμα αποδεδειγμένα αποθέματα έχουν αυξηθεί και πλέον ανακοίνωσε την ύπαρξη νέων συγκεντρώσεων στο κοίτασμα Greater Burgan, το δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου (70 δις βαρέλια) μετά το Ghawar της Σαουδικής Αραβίας.

Βεβαίως, τα αποθέματα του Κουβέιτ, όπως και κάθε άλλης χώρας της Μέσης Ανατολής αποτελούν διφορούμενο ζήτημα, καθώς ανακοινώνονται μονομερώς και τα δεδομένα που τα συνοδεύουν αποτελούν επτασφράγιστο κρατικό μυστικό. Για τον λόγο αυτό, διεθνείς φορείς, όπως το Petroleum Intelligence Weekly, έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τις κυβερνήσεις αυτές για διογκωμένους αριθμούς και ψευδείς ανακοινώσεις.

Η σημερινή εικόνα με το ένα κράτος μετά το άλλο να προχωρά σε έναν πόλεμο δηλώσεων, θυμίζει την κατάσταση που είχε επικρατήσει στον OPEC στη δεκαετία του 1980. Η διαμάχη των μελών του οργανισμού έχει να κάνει με τις ποσοστώσεις στην παραγωγή και σχετίζονται άμεσα και με το μέγεθος των αποθεμάτων.

Πηγή energia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου