Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Σταυροδρόμι Τριών Ηπείρων στις ΑΠΕ η Μεσόγειος

Η περιοχή της Μεσογείου, η οποία, ανέκαθεν, είχε τη "φήμη" ότι παράγει πολιτισμό, σήμερα, θα μπορούσε να διαδραματίσει το ρόλο του "σωτήρα" του πλανήτη, καθώς, ο φυσικός πλούτος που διαθέτει, ιδίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως ηλιακή) θα συνέβαλε, τουλάχιστον, στην πανευρωπαϊκή και παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει στους συμμετέχοντες στο περιφερειακό φόρουμ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με την προσοχή στραμμένη στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την αντιμετώπιση των απρόβλεπτων κινδύνων, που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή για τον πλανήτη, στο φόρουμ της ΕΤΕπ υπογραμμίσθηκε η ανάγκη ύπαρξη πολιτικής βούλησης, συντονισμού και σύμπραξης πολιτικών, επιστημονικών, επιχειρηματικών και άλλων φορέων για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Πλούταρχο Σακελλάρη, η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, που διεξάγεται στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, έχει την ευκαιρία να αποτελέσει την αφετηρία για τη χάραξη της στρατηγικής αξιοποίησης της "πράσινης" ενέργειας, αλλά και βήμα προς το συντονισμό των μεσογειακών χωρών στην πορεία της πράσινης ανάπτυξης.

Στη Διάσκεψη που διεξάγεται στην Αθήνα, η ΕΤΕπ θα παρουσιάσει την αναλυτική έρευνα του "ηλιακού προγραμματισμού της Μεσογείου", όπου, καταγράφονται συγκεκριμένες προβλέψεις σχετικά με τις ψηφιακές διαστάσεις της νέας, "πράσινης" πορείας της Μεσογείου.

Το σημαντικότερο στοιχείο της έρευνας είναι ότι στο ορατό μέλλον διαφαίνεται ο εντυπωσιακός αριθμός των 20 GW ως εφικτή - έστω και μακροπρόθεσμη -συμβολή της περιοχής της Μεσογείου, στη διεθνή προσπάθεια αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, όπως και των υπολοίπων ΑΠΕ.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου