ΚΡΙΣΙΜΕΣ ∆ΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ µε τιςΒρυξέλλεςδιεξάγει τουπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το άνοιγµα της αγοράς ηλεκτρισµού, και ειδικότερα το σπάσιµο τουµονοπωλίου της ∆ΕΗ στον λιγνίτη, µε την τρόικα να πιέζει γιαεπώδυνες λύσεις που βρίσκουν αντίθετη τη κυβέρνηση, όπως η ενοικίαση λιγνιτικών µονάδων της επιχείρησης σε ιδιώτες µε συµβάσεις διάρκειας 15 και πλέον ετών.
Αυτός είναι καιο λόγοςτης αναβολής την Παρασκευήτης προγραµµατισµένης συνάντησης του κλιµακίουµε την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη, αν και κάποιοι συνέδεσαν την εξέλιξη µε τη δυναµική παρουσία έξω από το υπουργείο του συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ, για το οποίο η ενοικίαση µονάδων είναι «κόκκινο πανί».
«Είµαστε εντός χρονοδιαγράµµατος ως προς τις δεσµεύσεις µας απέναντι στο Μνηµόνιο και σε καµία περίπτωση δεν είναι αυτός ο λόγος αναβολής της συνάντησης µε τους εκπροσώπους της τρόικας», δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρµπίλη σε δηµοσιογράφουςµετά τη συνάντησή της µε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ.
Εφερε δε σαν παραδείγµατα προόδου της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της τιςτελευταίες υπουργικέςαποφάσεις που αφορούντα τιµολόγια ηλεκτρισµού, και στην τροποποίηση του κώδικα για τη λειτουργία της χονδρεµπορικής, ενώ για τον λιγνίτη έκανε λόγο για κρίσιµη διαπραγµάτευση, που αναµένεται να καταλήξει σήµερα.
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο γενικός γραµµατέας Κ. Μαθιουδάκης και εφόσον υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση, αυτή θα επικυρωθεί από το Κολέγιο Επιτρόπων πουσυνεδριάζει την Τετάρτη. ∆ιαφορετικά, η υπουργός εκτιµά ότι θα δοθεί χρονικό περιθώριο 20 ηµερών για συνέχεια διαπραγµατεύσεων και ότι δεν θα υπάρξει στο µεσοδιάστηµα παραποµπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο για τον λιγνίτη, που κανονικά σήµερα λήγει η προθεσµία.
Ησυζήτησηάνοιξετονπερασµένο Αύγουστο, όταν η τρόικα έθεσε στο τραπέζι το σπάσιµο του µονοπωλίου της ∆ΕΗ στον λιγνίτη, µε τη λογική «πουλήστε µονάδες ή παρουσιάστε µας κάποιες άλλες ισοδύναµες λύσεις».Εκτοτε έπεσαν στο τραπέζι πολλά σενάρια, µε την υπουργό Τ. Μπιρµπίλη να προωθεί την ανταλλαγή ισχύος απόµονάδες της ∆ΕΗ µε αντίστοιχης ξένων εταιρειών, µε τους ενδιαφερόµενους να είναι οι εταιρείες ηλεκτρισµού της Κύπρου, της Βουλγαρίας αλλά και οι ιταλικές Sorgenia και Edison. Οι Βρυξέλλες ωστόσο εξέφρασαν από την αρχή ένα είδος δυσπιστίας για το κατά πόσο µπορεί κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί γρήγορα, επιµένοντας στην ενοικίαση, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι αν δεν υπάρξει συµφωνία θα αποφευχθεί η πώληση µονάδων.
Πηγή tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου