Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Έναρξη Λειτουργίας του Ρωσικού Πετρελαιαγωγού προς την Κίνα

Άρχισε η λειτουργία του πρώτου αγωγού πετρελαίου που συνδέει τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, τη Ρωσία, με τον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο, την Κίνα, αυξάνοντας ταχύτατα το εμπόριο πετρελαίου ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο αγωγός διασχίζει τη Σιβηρία και την βορειοανατολική κινεζική πόλη Daqing, ενώ, μέχρι σήμερα, το ρωσικό πετρέλαιο μεταφερόταν στην Κίνα μέσω σιδηροδρόμων.

Το ρωσικό δίκτυο πετρελαιαγωγών για εξαγωγές πετρελαίου, το οποίο είναι συγκεντρωμένο στη δυτική Σιβηρία, λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Κατά τα επόμενα είκοσι χρόνια η Ρωσία αναμένεται να εξάγει μέσω του νέου αγωγού 15 εκατομ. τόνους πετρελαίου ετησίως ή περίπου 300.000 βαρέλια ημερησίως. Το επενδυτικό σχέδιο κόστισε 25 δισ. δολ. και χρηματοδοτήθηκε μερικώς από κινεζικά δάνεια και θεωρείται πως εισάγει τη συνεργασία των δύο χωρών σε μία νέα φάση.

Στόχος του αγωγού, κατά τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι να συμβάλει στην διαφοροποίηση εξαγωγών της Ρωσίας. Ένα δεύτερο στάδιο κατασκευής του αγωγού θα έχει τερματισθεί το 2014 και θα καλύπτει τότε μία απόσταση 4.700 χιλιομέτρων.

Ας σημειωθεί πως η Ρωσία ξεπέρασε την Σ. Αραβία το 2009 στην κορυφή της παγκόσμιας πετρελαιοπαραγωγής, ενώ η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ το 2010 στην κορυφή της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου