Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Αίγυπτο εδώ και μερικά χρόνια έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και συνεχίζει να απειλεί την επιβίωση της τωρινής στρατιωτικής κυβέρνησης.
Πριν λίγες ημέρες, η βρετανική BG, που διαθέτει σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου, καθώς και γεωτρήσεις στην Αίγυπτο, προειδοποίησε ότι οι δραστηριότητές της βρίσκονται υπό απειλή, εκτός αν η κυβέρνηση αποπληρώσει τα χρέη της και τηρήσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τα μεταξύ τους συμβόλαια.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή υδρογονανθράκων να διοχετεύσουν τις ποσότητες στην εγχώρια αγορά, η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη καυσίμων, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων για τις εταιρείες αυτές, διότι οι τιμές της εγχώριας αγοράς είναι ρυθμιζόμενες και χαρακτηρίζονται από βαριές επιδοτήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να μειώσει.
Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times, η όλη κατάσταση ενδέχεται να εκδιώξει ξένους επενδυτές και να οδηγήσει την Αίγυπτο σε εξάρτηση από το Κατάρ, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, τρεις παραδοσιακούς παραγωγούς υδρογονανθράκων που στο πρόσφατο παρελθόν βοήθησαν την χώρα μέσω δανείων και προμηθειών ενέργειας.
Ως έχουν τα πράγματα, η BG αδυνατεί να εξάγει αέριο μέσω του σταθμού LNGπου διαθέτει και αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε κάποιου είδους συμφωνία με το Ισραήλ για εξαγωγή του δικού του φυσικού αερίου μέσω του συγκεκριμένου σταθμού. Σε μια σχετική εξέλιξη, η ισπανική Fenosa, που επίσης διαθέτει σταθμό LNG στην Αίγυπτο, βρίσκεται αυτό τον καιρό σε διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς του κοιτάσματος Ταμάρ, ώστε να ολοκληρώσει μια τέτοια συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες αυτές έχουν ενδιαφέρον για το σύνολο της αγοράς ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου και επηρεάζουν έμμεσα και την Κύπρο που σκοπεύει να κατασκευάσει σταθμό LNG στο Βασιλικό.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου