Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΠΑ και ΕΠΑ Αττικής στο Προσκήνιο

Επτά ηχηρά επιχειρηματικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού, καθώς και του μάνατζμεντ στην ΕΠΑ Αττικής, ενώ ο πρόεδρος των Ελλ.Πε. κ. Τάσος Γιαννίτσης συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών με αντικείμενο την προοπτική ενίσχυσης της παρουσίας του ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ.

Επτά ηχηρά επιχειρηματικά σχήματα από τον ενεργειακό – και όχι μόνο – χώρο εκδήλωσαν χτες μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού και του μάνατζμεντ της Εταιρείας Παροχής Αερίου της Αττικής, από την οποία έχει ήδη αποχωρήσει η αμερικανική Duke, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο αποχώρησης και για την Shell.

Η πλειοψηφία της ΕΠΑ ελέγχεται, ως γνωστόν, από την ΔΕΠΑ, ενώ πληροφορίες του energiagr. εμφανίζουν, στο πλαίσιο της διαδικασίας που εξελίσσεται υπό την Deutsche Bank, μεταξύ των ενδιαφερομένων τους εξής:

- Την M&M, κοινοπραξία των ομίλων Μότορ Όιλ και Μυτιληναίου

- Τα Ελληνικά Πετρέλαια

- Την Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα

- Την Προμηθέας Gaz, θυγατρική της Gazprom και του ομίλου Κοπελούζου

- Τις Ιντρακόμ-Ιντρακάτ συμφερόντων Κόκκαλη.

- Την ιταλική ΕΝΙ, η οποία μετέχει και στο σχέδιο του South Stream.

Αν και η υπόθεση “δίκτυα αερίου” επενδυτικά έχει χαρακτηριστεί τα προηγούμενα χρόνια από μεγάλη μεταβλητότητα – η ΕΠΑ Αττικής έχει ακολουθήσει τιμολογιακή πολιτική προς προσέλκυση καταναλωτών με διαχρονικά χαμηλότερες κατά 20% τις τιμές του αερίου ως προς εκείνες του πετρελαίου – το ενδιαφέρον αποδίδεται τόσο στην προοπτική αύξησης της κατανάλωσης του καυσίμου όσο και στην ενίσχυση του αριθμού των σταθερών συμβολαίων που έχουν συναφθεί από την εταιρεία με επιχειρήσεις.

Ωστόσο, οι εξελίξεις τρέχουν σε σχέση και με την ΔΕΠΑ και, ενόψει της επιλογής συμβούλου από την κυβέρνηση για την διαδικασία περαιτέρω αποκρατικοποίησης της εταιρείας, καλά πληροφορημένες πηγές του energiagr. αναφέρουν ότι στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησης του υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του προέδρου των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Τάσου Γιαννίτση συζητήθηκε και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν το 35% της κρατικής εταιρείας αερίου, ενώ το ελληνικό Δημόσιο έχει εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού του ενεργειακού ομίλου κοντά στο 50%, πιθανότατα μέσω της μη άσκησης της optionπου έχει η ΔΕΗ για την απόκτηση του 30% της εταιρείας. Σε μία τέτοια εξέλιξη, βεβαίως, η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιωθεί.

Κατά την ίδια πληροφόρηση, είναι πιθανή η εμπλοκή στο εγχείρημα και της ιταλικής Edison, εταιρείας με την οποία τα Ελληνικά Πετρέλαια συνεργάζονται στην ηλεκτροπαραγωγή και η οποία έχει και δημοσίως εκφράσει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση συμμετοχής στη ΔΕΠΑ.

Η όλη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης θα περάσει πρώτα από την επιλογή συμβούλου, με δεδομένο ότι ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ έχει διατυπωθεί και από άλλους ενεργειακούς ομίλους, υπό την αίρεση της απόκτησης συμμετοχής που θα είναι καθοριστική στην λήψη αποφάσεων και στη χάραξη στρατηγικής για την εταιρεία αλλά και για την εμπορία φυσικού αερίου στην χώρα μας.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου