Η παραλιακή όψη της Θεσσαλονίκης μοιάζει σήμερα αποκρουστική. Η παλιά παραλία είναι το μόνο κομμάτι που διατηρεί το «χρώμα» της πόλης, ενώ η διαμόρφωση της νέας παραλίας, που εκτείνεται από τον Λευκό Πύργο ώς το Μέγαρο Μουσικής, δεν έχει ολοκληρωθεί. Ανατολικά και δυτικά εκτείνονται περίπου 35 χιλιόμετρα ακτών όπου κυριαρχεί εικόνα εγκατάλειψης και αυθαιρεσίας. Ο ίδιος ο Θερμαϊκός κόλπος, συχνά πλημμυρίζει σκουπίδια, λύματα και φυτοπλαγκτόν.
«Η ανασύνταξη του τοπίου της πόλης ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Δύο πράγματα ξεχωρίζουν από αυτά που είπε η υπουργός. Ο διπλασιασμός του Σέιχ Σου -που είναι σχετικά εύκολο να γίνει- και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η οποία θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή», τονίζει στην «Ε» η πρόεδρος του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Μαρία Ανανιάδου-Τζημοπούλου.
«Πρωτεύον, για να υπάρξει θαλάσσιο μέτωπο, είναι να υπάρχει θάλασσα. Αρα ο Θερμαϊκός πρέπει να γίνει μια θάλασσα ζωντανή και περιβαλλοντικά βιώσιμη», συμπληρώνει ο καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής και Ωκεανογραφίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Γιάννης Κρεστενίτης.
Εν τω μεταξύ, οι δήμαρχοι του θαλάσσιου μετώπου προχωρούν τα σχέδιά τους:
* Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε ο δήμος για την ανάπλαση της παραλίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προϋπολογισμού 41,4 εκατ. ευρώ.
Ανάσες
Το έργο, όπως το περιέγραψε, περιλαμβάνει την ανάπτυξη 30 στρεμμάτων πρασίνου, τη φύτευση 870 νέων δένδρων, την κατασκευή αλέας μήκους 1.100 μέτρων και τη δημιουργία οκτώ νέων θεματικών πάρκων (του Μ. Αλεξάνδρου, του Απογευματινού Ηλιου, της Αμμου, του Ισκιου, των Εποχών, του Οδυσσέα Φωκά, της Μεσογείου και των Γλυπτών).
«Με το έργο αυτό», είπε, «θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση του δικτύου ποδηλατοδρόμων και την ανάπτυξη του πρασίνου». Υπάρχει όμως στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης ένα υποθαθμισμένο θαλάσσιο μέτωπο δυτικά, για το οποίο δεν γίνεται καμιά μνεία.
* Σχέδια για τον διευρυμένο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη (Χορτιάτης, Πανόραμα, Πυλαία) έχει ο δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτετζίδης.
«Μέχρι σήμερα έχει γίνει σημαντική δουλειά από την Πυλαία. Υπάρχει ένα παράκτιο ιδιόκτητο οικόπεδο που εντάσσεται στον σχεδιασμό. Επίσης, θα φτιάξουμε ένα χώρο εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής. Ομως δεν θέλουμε μόνο χρήσεις οικονομικού περιεχομένου. Ετσι, προχωράμε μια μελέτη όλης της παραθαλάσσιας διαδρομής μήκους 5,5 χιλιομέτρων, που μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός χώρος ποδηλάτου και ποδηλασίας», ανέφερε.
* Τη βάση για τη θαλάσσια συγκοινωνία θ' αποτελέσει ο Δήμος Καλαμαριάς, που προχωρά σε αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού.
«Προτεραιότητά μας είναι η ανάδειξη και ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου μας, ως ενιαίου. Προβλέπεται χαρακτηρισμός χώρων περιπάτου, ποδηλατόδρομος και παιδικές χαρές. Σχεδιάζεται η χωροθέτηση μαρίνας στην περιοχή Μίκρας, όπου θα είναι και ο τερματικός σταθμός του Μετρό. Επειδή σ' ένα κομμάτι, όμως, υπάρχουν κάποιες ιδιοκτησίες, θέλω να επισημάνω ότι πρέπει να απαλλοτριωθούν και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία. Είμαστε αντίθετοι στην οικοδόμηση του παραλιακού μετώπου», εξήγησε ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Στην Καλαμαριά, όμως από τη μαρίνα και ώς τη σχολή Δικαστών, υπάρχει πλήθος παρανομιών είτε υπό τη μορφή παράνομων προσχώσεων (Σχολή Δικαστών - γήπεδα Μίκρας και Ιππικός Ομιλος Μίκρας), είτε υπό τη μορφή κτισμάτων στη θαλάσσια ζώνη.
* Από την 6η προβλήτα του λιμανιού ώς τα όρια του Καλοχωρίου φτάνει το θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Μενεμένης. Δυστυχώς, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα, είναι απογοητευτική.
Ρύπανση
«Πρέπει οπωσδήποτε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό Λιμένος, τους γειτονικούς δήμους και τις διοικήσεις των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της περιοχής να προχωρήσουμε σε άμεση εξυγίανση του σαθρού, ρυπαρού και απαράδεκτου περιβαλλοντικά, δυτικού θαλασσίου μετώπου», επισημαίνει ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου.
* Στον Δήμο Εχεδώρου πρόκειται να «μετακομίσει» η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, με όλες τις εγκαταστάσεις και τις υποστηρικτικές υποδομές που απαιτούνται.
«Υπάρχει πρόταση από μας που θα τη δει και το υπουργείο: το λιμάνι του Καλοχωρίου να συνδέει την περιοχή μας με τη Μίκρα και τον κεντρικό δήμο, η ανάπλαση του Γαλλικού ποταμού κοντά στη θάλασσα, προβλέπονται θεματικές δράσεις, πάρκα για βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Εχει δημοπρατηθεί το πρώτο στάδιο μελέτης εξωραϊσμού», λέει στην «Ε» ο δήμαρχος Σπύρος Σταματάκης.*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου