Σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη, ο Υπουργός Επικρατείας για την Ενέργεια και τη Βιομηχανία του Κατάρ H. E Dr. Mohammed Saleh Al- Sada, η εταιρεία, μέλος της Κοινοπραξίας ΑΣΤΑΚΟΣ ENERGY HUB, ROSEBUD εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία θεωρεί υπεύθυνη την S& K για την ματαίωση της επένδυσης.
Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η S& K επέμεινε μέχρι τέλους στην αξίωση παροχής εκπτώσεων επί της τιμής του καυσίμου αερίου», παρόλο που αυτό δεν ήταν απαραίτητο για τη βιωσιμότητα του έργου. Επίσης, χαρακτηρίζει «ανυπόστατα τα σενάρια περί δήθεν ανομολόγητων προθέσεων της Κοινοπραξίας να διοχετεύσει την παραγόμενη στον Αστακό ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική αγορά».
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
«Παρά τις επίπονες προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι υπόλοιποι εταίροι ( QPI, QEWC, ROSEBUD), η εταιρεία S& K, συμφερόντων της CCC, δεν αντελήφθη ότι σε επενδύσεις αυτού του ύψους και σε έργα παρόμοιου με αυτό του Αστακού χαρακτήρα και μεγέθους οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι πάντα χαμηλού επιπέδου. Πολλώ δε μάλλον όταν διανύουμε μία περίοδο διεθνούς μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Επέμεινε μέχρι τέλους στην αξίωση παροχής εκπτώσεων επί της τιμής του καυσίμου αερίου που, ενώ δεν ήταν αναγκαίες για τη βιωσιμότητα της επένδυσης, θεωρήθηκαν, και δικαίως, παράλογες.
Σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν οι φήμες ότι στη ματαίωση της επένδυσης οδήγησε η μη επίτευξη συμφωνίας για την αγορά του 70% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό από Ιταλικών συμφερόντων προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιθέτως, το Ιταλικό ενδιαφέρον επεκτάθηκε στην αγορά του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας από τη μονάδα του Αστακού.
Το ίδιο ανυπόστατα είναι και τα σενάρια περί δήθεν ανομολόγητων προθέσεων της Κοινοπραξίας να διοχετεύσει την παραγόμενη στον Αστακό ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική αγορά. Τόσο η θετική γνωμοδότηση για την επένδυση στον Αστακό που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όσο και οι τεχνικοί περιορισμοί του ελληνικού συστήματος μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Βεβαίως, όλες αυτές οι φήμες και οι κατά καιρούς εικοτολογίες που μαζί με πρωτοφανούς φαντασίας τερατολογίες κατέκλυζαν επί σειρά πολλών μηνών με παραπληροφόρηση τα ΜΜΕ, δε συμβάλλουν στη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης, ούτε στη δημιουργία πρόσφορου επενδυτικού κλίματος.
Από την αρχή της δημοσιοποίησης του επενδυτικού σχεδίου για το Πλατυγιάλι Αστακού, οι πολέμιοί του, αγνώστων λοιπών κινήτρων, προσπάθησαν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις είτε σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα του καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή, είτε σε ό,τι αφορά τον αυστηρά επιχειρηματικό χαρακτήρα του έργου.
Παρά τη δυσάρεστη εξέλιξη αυτών των ημερών, διδακτικό προς πάσα κατεύθυνση παραμένει το ενδιαφέρον όλης της Ιταλικής, και όχι μόνο, αγοράς Ενέργειας να απορροφήσει το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα από τη Μονάδα του Αστακού, αλλά και να προχωρήσει σε δημιουργία αντίστοιχων μονάδων στην Ιταλία με χρήση LPG. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι είναι εντελώς αβάσιμες οι αιτιάσεις περί επικινδυνότητας του καυσίμου μίγματος. Άλλωστε, τη μελέτη και την εποπτεία για την τήρηση των όρων ασφαλείας είχε αναλάβει ο Νορβηγικός Νηογνώμων, που είναι παγκοσμίως γνωστός για την αυστηρότητα και τη σχολαστικότητά του. Σε ολόκληρο τον πλανήτη και στην Ευρώπη υπάρχουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης LPG που λειτουργούν χωρίς το παραμικρό ατύχημα επί σειρά δεκαετιών.
Οι φημολογούμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις προέρχονται από άτομα που αγνοούν παντελώς και το λεπτομερή σχεδιασμό του έργου, αλλά και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού τα έγγραφα αυτά δεν έχουν ακόμα παραδοθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής δεν θα λειτουργεί με χρήση θαλασσινού νερού για ψύξη, όπως αυτοί ισχυρίζονται, αλλά θα είναι αερόψυκτος, παρόλο που αυτό θα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας μας. Όσον αφορά τις υποτιθέμενες εκπομπές CO2 και τις απίστευτες σοφιστείες που στωικά δεχόμαστε να ακούμε όλους τους τελευταίους μήνες, ανθρώπων παντελώς ασχέτων με το αντικείμενο, θέλουμε να τονίσουμε ότι τόσο η τεχνολογία διαχωρισμού, συγκράτησης και μεταφοράς του CO2 όσο και η χρήση του σε καλλιέργειες άλγης αποτελούν τεχνολογίες εφαρμόσιμες σήμερα.
Θέλουμε από πλευράς μας να τονίσουμε, τέλος, ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση ενός έργου που, πέραν των 3,2 δις που είναι η αρχική επένδυση, θα αποφέρει στην εθνική οικονομία ένα ετήσιο όφελος που ξεπερνά τα 2,5 δις.
Οι μελέτες που απαιτούνται για την αδειοδότηση ενός τέτοιου έργου είναι σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία και αφορούν τόσο στις λεπτομερείς προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας όσο και στο σύνολο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι μελέτες αυτές αξιολογούνται από τις κατά το Νόμο αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους και αποτελούν πάντα αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.
Άλλωστε, όλο το επενδυτικό σχέδιο για τον Αστακό αποτελεί ένα παράδειγμα ασφαλούς και πράσινης ανάπτυξης, δεδομένου ότι ανοίγει το δρόμο αξιοποίησης των ρύπων του CO2 για την παραγωγή βιοκαυσίμων (άλγη), που θα συμβάλουν στη θεαματική μείωση των ρύπων που προκαλεί η χρήση κηροζίνης από τις αερομεταφορές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου