Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η παγκόσμια συμφωνία στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας για την προστασία της Βιοποικιλότητας αναζωπυρώνει τις ελπίδες για αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών απειλών και αντιστρέφει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα απαισιοδοξίας που είχε κυριαρχήσει μετά την αποτυχία κατάληξης σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, στη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης, πριν από 11 μήνες.
«Στη Ναγκόγια, όπως και στην Κοπεγχάγη, ξεκινήσαμε με αγεφύρωτες διαφορές και ο κίνδυνος κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ήταν μεγάλος μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ωστόσο, αργά το βράδυ της τελευταίας ημέρας της συνδιάσκεψης επετεύχθη παγκόσμια συμφωνία για την προστασία του 17% των παγκόσμιων χερσαίων οικοτόπων και του 10% των ωκεανών. Αν και τα επιστημονικά δεδομένα υπαγορεύουν την προστασία του 25% των χερσαίων περιοχών και του 15% των ωκεανών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δραματική απώλεια της βιοποικιλότητας, οι στόχοι που συμφωνήθηκαν στη Ναγκόγια, εφόσον γίνουν σεβαστοί, θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της προστασίας της παγκόσμιας βιοποικιλότητας», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια στιγμή, ανέφερε, υπογράφηκε μετά από διαπραγματεύσεις 18 ετών το Πρωτόκολλο για την Πρόσβαση και Κατανομή των Ωφελειών Γενετικών Πόρων, που καλείται να αντιμετωπίσει την παγκόσμια βιοπειρατεία και αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Το Πρωτόκολλο προβλέπει την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των τοπικών κοινωνιών να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν τη χρήση τοπικών ειδών φυτών και ζώων από εταιρίες, και όταν οι τελευταίες προβαίνουν σε εμπορική αξιοποίηση τους, να υποχρεώνονται να μοιράζονται τα έσοδα με τις τοπικές κοινωνίες.
«Προβληματίζει ωστόσο όλους μας η στάση της ΕΕ, που μέχρι την τελευταία στιγμή απαίτησε να μειωθεί το εύρος και η σαφήνεια του πρωτοκόλλου και κατάφερε τελικά να μην περιλαμβάνονται σε αυτό τα παράγωγα των γενετικών πόρων - τα προϊόντα βιοτεχνολογίας που βασίζονται σε τοπικά είδη φυτών και ζώων- και η ισχύς του να μην είναι αναδρομική, δίνοντας άφεση αμαρτιών στην έως σήμερα βιοπειρατεία. Η στάση της ΕΕ γίνεται ακόμη πιο απογοητευτική, όταν λάβει κανείς υπόψη πως η πιθανή μη υπογραφή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου αναμένονταν να οδηγήσει σε κατάρρευση των συνομιλιών», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, η επιτυχία στη Ναγκόγια ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στο Κανκούν του Μεξικού. «Θα πάμε εκεί αποφασισμένοι να αντιπαλέυσουμε τα συμφέροντα που κρατούν σε ομηρεία το μέλλον της ανθρωπότητας.»
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου