Σύνθετη και ως εκ τούτου ενδιαφέρουσα κρίνεται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, για την οποία το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει εντός του Νοεμβρίου στην πρόσληψη συμβούλων. Έργο τους θα είναι, μεταξύ άλλων, η κατάθεση προτάσεων για το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ από το ΔΕΣΦΑ και η αποτίμηση της οψιόν της ΔΕΗ για την αγορά ποσοστού 30% της επιχείρησης.
Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο energia επισημαίνουν ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ συνιστά ένα δύσκολο γρίφο για πολλούς λόγους. Καταρχήν, αυτή καθεαυτή η προσπάθεια αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι η αγορά φυσικού αερίου έχει επί της ουσίας απελευθερωθεί και τα φθηνά φορτία LNG έχουν αναδειχθεί σε υπολογίσιμο ανταγωνιστή για την κρατική επιχείρηση αερίου, με συνέπεια να συμπιέζονται ήδη οι πωλήσεις της. Με άλλα λόγια, το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ ήδη άρχισε να παρουσιάζει τριγμούς. Κι αυτό δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο, καθώς η εισβολή του LNG πιέζει εμπόρους φυσικού αερίου και στην Ευρώπη, που διαθέτουν μακροχρόνιες συμβάσεις αερίου.
Η ΔΕΠΑ, υπό το σημερινό μοντέλο, στηρίζεται κυρίως στη ΔΕΗ και τους ομίλους Μυτιληναίος και Motor Oil, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να φέρνουν φορτία LNG για να καλύψουν μέρος των αναγκών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΔΕΠΑ είναι η μοναδική εταιρία στην Ευρώπη που πλήρωσε στην Gazprom ρήτρα take or pay, όταν άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες προχώρησαν στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων τους.
Ο μονοπωλιακός χαρακτήρας και οι συμβάσεις που έχει η ΔΕΠΑ ως το 2016 καταλήγουν σήμερα να αποτελούν τα αδύνατα σημεία της, σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς, τα μεγάλα λειτουργικά έξοδα της και τον αριθμό του προσωπικού της, που φθάνει περίπου τα 150 άτομα. Τα συμβόλαια με τη ρωσική Gazprom δεν έχουν ανανεωθεί ακόμη, ενώ σε εκκρεμότητα είναι και η αναθεώρηση της σύμβασης προμήθειας με την τουρκική Botas. Καθώς για την τελευταία η επαναδιαπραγμάτευση προβλεπόταν από το 2008, εκτιμάται ότι οι Τούρκοι θα ζητήσουν αναδρομικά τη διαφορά για το φυσικό αέριο που προμηθεύθηκε η εταιρία τα δύο τελευταία χρόνια, ποσό που υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.
Κρίσιμο ζήτημα θεωρείται και ο διαχωρισμός του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ. Σήμερα στη ΔΕΠΑ το 65% ανήκει στο δημόσιο και το 35% στην ΕΛ.ΠΕ. Ο ΔΕΣΦΑ ελέγχεται κατά 100% από τη ΔΕΠΑ, αν και η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν από τις περσινές εθνικές εκλογές είχε αποφασίσει οι εταίροι της τελευταίας να συμμετάσχουν απευθείας στο ΔΕΣΦΑ, με τα ανάλογα ποσοστά.
Το τρίτο και σημαντικό ζήτημα είναι η οψιόν της ΔΕΗ για το 30% της ΔΕΠΑ. Βέβαια, τόσο το υπουργείο όσο και η ΔΕΗ διαμήνυσαν ότι τελικά η οψιόν αυτή δεν θα ασκηθεί, ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει αν και πώς θα αποζημιωθεί η τελευταία για το δικαίωμα της.
Ο πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ. Τάσος Γιαννίτσης υπογράμμισε σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο energia ότι η εταιρία είναι στρατηγικός εταίρος στη ΔΕΠΑ και υπό αυτήν την έννοια είναι σαφές ότι θα ασκήσει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης στην προοπτική εκχώρησης ποσοστού του δημοσίου στην επιχείρηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον κ. Γιαννίτση. Η ΕΛ.ΠΕ. θεωρείται εύλογο να επιδιώκει να προστατεύσει την επένδυση της τόσο στη ΔΕΠΑ όσο και στο ΔΕΣΦΑ ενόψει των σχεδίων αποκρατικοποίησης της. Δεν είναι γνωστό επίσημα αν στην περίπτωση αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ η ΕΛ.ΠΕ. θα συμπεριληφθεί ανάμεσα στους διεκδικητές, αν και όλα τα ενδεχόμενα αφήνονται για εύλογους λόγους ανοιχτά. Ας ληφθεί υπόψη ότι ο εταίρος της ΕΛ.ΠΕ. στην ηλεκτροπαραγωγή, η ιταλική Edison, από τον Απρίλιο είχε εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ όταν και εφόσον προχωρήσει αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς κρατικές εταιρίες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως επισημαίνεται, δεν διαδραματίζουν πλέον σημαντικό ρόλο, όπως παλαιότερα, το ερωτηματικό που διατυπώνεται από παράγοντες της αγοράς είναι κατά πόσο με τα ισχύοντα δεδομένα που περιγράφηκαν θα είναι ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές η πώληση ενός ποσοστού συν το μάνατζμεντ της ΔΕΠΑ, η οποία ήδη βλέπει το μερίδιο της στην αγορά να συρρικνώνεται.Και τι θα πράξει σε αυτήν την περίπτωση η ΕΛ.ΠΕ.; Υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα για την αποζημίωση της ΔΕΗ; Μια σειρά από δύσκολους πονοκεφάλους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση για τη μοναδική αποκρατικοποίηση του ενεργειακού τομέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου