Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Κατασκευάζεται επί 19 χρόνια και δεν λέει να τελειώσει!

 
Μπορεί οι καθυστερήσεις έργων να είναι σύνηθες φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα, όμως το φράγμα του Ιλαρίωνα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κοζάνη έσπασε όλα τα ρεκόρ, καθώς κατασκευάζεται δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια τώρα, χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί!


Προβλέπεται μάλιστα νέος γύρος καθυστερήσεων, που θα πάει το έργο και άλλα χρόνια πίσω, αφού δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαλλοτριώσεις των εκτάσεων στη λεκάνη απορροής της λίμνης, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι αρχαιολογικές ανασκαφές για τη διάσωση των μνημείων της περιοχής.

Φθηνό ρεύμα
Ειδικά για τις απαλλοτριώσεις, ο δικαστικός μαραθώνιος για τον καθορισμό της τιμής μονάδας των απαλλοτριωθέντων εκτάσεων αναμένεται ιδιαίτερα χρονοβόρος. Το κόστος του έργου εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της περιοχής, με πολύ μεγάλη σημασία για τη ΔΕΗ και για το ενεργειακό σύστημα της χώρας, καθώς θα παράγει φθηνή ενέργεια, που σε περιόδους αιχμής θα διασφαλίζει την επάρκεια και την ισορροπία του συστήματος, θα εξασφαλίσει τη μελλοντική ύδρευση της Θεσσαλονίκης και την άρδευση των κάμπων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και της βόρειας ζώνης της Κοζάνης, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης της λίμνης Πολυφύτου, αφού θα σταθεροποιήσει τη στάθμη της.

Η περιπέτεια ενός έργου
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το έργο κατασκευής του φράγματος του Ιλαρίωνα άρχισε το 1991, αλλά οι εργασίες διακόπηκαν το 1996 για επτά ολόκληρα χρόνια, καθώς η ηγεσία της ΔΕΗ είχε απεντάξει το έργο κατ’ επιταγή τής τότε κυβέρνησης Σημίτη. Η δεύτερη φάση κατασκευής άρχισε το 2003 και η εκτέλεση του έργου συνεχίζεται. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια το έργο προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Σύμφωνα όμως με τους υπεύθυνους του έργου από τη ΔΕΗ, “αυτό δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία, αφού και να ολοκληρωθεί το έργο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, αφού η γραφειοκρατία στα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις θα επιφέρει νέα μεγάλη καθυστέρηση”. Ο διευθυντής του κλιμακίου της διεύθυνσης Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Έργων (ΔΑΥΕ) Κώστας Παπαϊωάννου δήλωσε στη “ΜτΚ” ότι “σχεδόν στο σύνολό του το έργο είναι περατωμένο, ενώ αυτήν την περίοδο γίνεται η εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού στον υδροηλεκτρικό σταθμό. Εμείς σε έξι μήνες τελειώνουμε την τοποθέτηση των μηχανημάτων, όμως αν δεν γίνουν οι απαλλοτριώσεις, δεν μπορεί να γίνει έμφραξη και να γεμίσει ο ταμιευτήρας με νερό”. Με αυτά τα δεδομένα, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από τα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014.
Να σημειωθεί ότι την προσεχή άνοιξη πρόκειται να γίνει η μεταφορά του καθολικού της ιεράς μονής Τορνικίου έξω από τα όρια της λίμνης που θα δημιουργηθεί, καθώς και η διάσωση των τοιχογραφιών στη σκήτη της μονής του οσίου Νικάνορα.

  • Περιγραφή του έργου. Η λεκάνη απορροής του έργου είναι περίπου 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο συνολικός όγκος της λίμνης που θα δημιουργηθεί ανέρχεται σε 520 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, ενώ ο ωφέλιμος όγκος είναι 412 εκατ. κ.μ. νερού. Η επιφάνεια του ταμιευτήρα στην ανώτατη στάθμη πλημμύρας είναι 21,9 τ.χ. Ο υδροηλεκτρικός (ΥΗ) σταθμός περιλαμβάνει δύο μονάδες με στροβίλους, ισχύος 78,5 μεγαβάτ ο καθένας, δηλαδή η συνολική ισχύς του σταθμού θα είναι 157 MW. Το εργοστάσιο θα παράγει 410 γιγαβατώρες ετησίως. Το φράγμα κατασκευάστηκε από αμμοχάλικο ποταμού, έχει αργιλικό αδιαπέραστο πυρήνα, ο όγκος του είναι 8.800.000 κ.μ. με μέγιστο ύψος από τη θεμελίωση 130 μέτρα και το μήκος στη στέψη του είναι 540 μ. Το έργο περιλαμβάνει επίσης τις εξής κατασκευές: σήραγγα εκτροπής, δύο σήραγγες εκχειλιστών με θυροφράγματα, σήραγγα εκκενωτή πυθμένα, σήραγγα προσαγωγής, σήραγγες αποστραγγίσεων, φρεάτιο θυροφραγμάτων, οδικές σήραγγες. Εκτός από τον κυρίως σταθμό, προβλέπεται και μικρός ΥΗ σταθμός ισχύος 4,5 MW στην έξοδο του εκκενωτή πυθμένα για την εξασφάλιση της οικολογικής παροχής 4,5 κ.μ. νερού ανά δευτερόλεπτο.


Οφέλη από το έργο, όταν ολοκληρωθεί

Το υδροηλεκτρικό έργο του Ιλαρίωνα αποτελεί αναπτυξιακό έργο πολλαπλού σκοπού, καθώς διασφαλίζει τα παρακάτω οφέλη:
- Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 413GWH τον χρόνο.
- Απρόσκοπτη μελλοντική ύδρευση της πόλης της Θεσσαλονίκης από τον ποταμό Αλιάκμονα, καθώς και τις ανάγκες άρδευσης των πεδιάδων Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλονίκης (περίπου 900.000 στρέμματα), διαθέτοντας σημαντικό όγκο νερού σε ετήσια βάση, δηλαδή σε περιόδους ξηρασίας.
- Αποτελεί σημαντική επένδυση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής του και μόνιμων θέσεων στη συνέχεια για τη λειτουργία του έργου, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας των νομών Κοζάνης και Γρεβενών.
- Εξασφαλίζει τη σταθεροποίηση της στάθμης της λίμνης Πολυφύτου μέσω εμπλουτισμού των υδροφόρων και δίνει τη δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησής της.
- Μέσω της δημιουργίας του ταμιευτήρα συμβάλλει, με την ανάδειξη των βυζαντινών αρχαιοτήτων, στην τουριστική αναβάθμιση των νομών Κοζάνης και Γρεβενών.
- Αναβαθμίζει περιβαλλοντικά το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα με την εξασφάλιση σε ετήσια βάση 140 εκατ. κ.μ. νερού στην κοίτη του ποταμού, καθώς και το τοπίο της λίμνης Πολυφύτου.
- Αρδεύει την περιοχή της βόρειας ζώνης της λίμνης Πολυφύτου.

Πηγή makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου