Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Η Κεντρική Ιρακινή Κυβέρνηση θα Αναγνωρίσει τις Πετρελαϊκές Συμφωνίες του Ιρακινού Κουρδιστάν

Την αναγνώριση των συμβολαίων που υπέγραψαν οι κουρδικές αρχές στον βορρά με ξένες πετρελαϊκές εταιρίες έχει αποφασίσει η νέα κυβέρνηση του Ιράκ, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Πετρελαίου Αμπντουλκαρίμ αλ Λουάιμπι σε συνάντηση του Οργανισμού των Αραβικών Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών στο Κάιρο.

Ο Λουάιμπι, ο διορισμός του οποίου από τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι εγκρίθηκε από την ιρακινή βουλή την περασμένη Τρίτη, πρόσθεσε ότι η κεντρική κυβέρνηση θα αποδώσει τις δαπάνες που έκαναν ξένες εταιρίες για να επενδύσουν στο ιρακινό Κουρδιστάν. Υπενθυμίζεται ότι το ιρακινό Κουρδιστάν άρχισε να εξάγει πετρέλαιο την 1η Ιουνίου 2009 παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Βαγδάτης. Οι εξαγωγές ανεστάλησαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους λόγω διαφορών σχετικά με τις πληρωμές.

Συγκεκριμένα, ο νέος ιρακινός Υπουργός Πετρελαίου δήλωσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα επισημοποιήσει τη συμφωνία που συνήφθη με το τις αρχές του αυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στον Βορρά της χώρας νωρίτερα εφέτος για την εξαγωγή αργού πετρελαίου. «Εάν το θέλει ο Αλλάχ, θα ενεργοποιηθεί μέσα σε λίγες ημέρες», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, από το 2004 οι αρχές του κρατιδίου έχουν συνάψει 37 συμβόλαια με 40 εταιρίες, που προβλέπουν επενδύσεις 10 δισ. δολαρίων όταν ολοκληρωθούν, για εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου.

Η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης για μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόταν σε αντιπαράθεση με την αυτόνομη κυβέρνηση κουρδικού Βορρά για τα συμβόλαια, υποστηρίζοντας ότι εφόσον δεν εγκρίνονταν από την κεντρική κυβέρνηση δεν ίσχυαν. Από την πλευρά τους, η κουρδική αυτόνομη κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι είναι νόμιμα συμβόλαια βάσει του Συντάγματος.

Το θέμα ήταν ανάμεσα σε αυτά που προκάλεσαν πολύμηνο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, καθώς τα κουρδικά κόμματα αρνούνταν να συναινέσουν εάν δεν προκρίνονταν τα συμβόλαια τα οποία είχαν συνάψει με τις ξένες εταιρίες.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου