Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Τα Εμπόδια της Ελληνικής Αγοράς Στρέφουν την Τέρνα Ενεργειακή στο Εξωτερικό



Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην εγχώρια αγορά αιολικών είναι η απόφαση της Τέρνα Ενεργειακής να στρέψει την προσοχή της στο εξωτερικό. Τη σχετική προαναγγελία για το 2011 έκανε ο πρόεδρος της ΓΕΚ Τέρνα, κ. Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters πριν από λίγες ημέρες.
Η Τέρνα Ενεργειακή θα επενδύσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ για έργα σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Πολωνία, στις οποίες έχει εξασφαλίσει άδειες παραγωγής. Η επιλογή αυτή έρχεται σε αντίθεση με την στρατηγική του ομίλου το 2010, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στο εσωτερικό της Ελλάδας. «Αυτό αλλάζει τώρα», σημείωσε ο κ. Περιστέρης και πρόσθεσε πως «οι επενδύσεις θα κατανεμηθούν μεταξύ των εγχώριων και διεθνών σχεδίων».
Ο ίδιος, άλλωστε, υπογραμμίζει ότι ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ δεν οδήγησε σε ανάπτυξη στις επενδύσεις της αιολικής ενέργειας, καθώς οι τοπικές αντιδράσεις και η γραφειοκρατία καθυστερούν τα έργα με μοιραίες συνέπειες όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για την ίδια τη χώρα. Θυμίζουμε ότι σήμερα η εγκατεστημένη αιολική ισχύς κυμαίνεται στα 1228 μεγαβάτ, με στόχο τα 1.500 μεγαβάτ το 2011, τη στιγμή που θα έπρεπε να προσθέτουμε ετησίως πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ώστε να φτάσουμε τον στόχο του 2020 και τα 7.500  μεγαβάτ.
Η Τέρνα Ενεργειακή διαθέτει άδειες παραγωγής για 592 MW αιολικών, ενώ έχει καταθέσει αιτήματα για άδειες με συνολική ισχύ 4.500 MW. Όσον αφορά το εξωτερικό, στη Βουλγαρία προγραμματίζει την υλοποίηση δύο πάρκων με ισχύ 30 MW και στην Πολωνία την κατασκευή τεσσάρων με ισχύ 56 MW. Στους πρώτους εννέα μήνες του 2010, οι επενδύσεις της εταιρείας έφτασαν τα 58,4 εκατ. ευρώ.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου