Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

To Κοινοτικό Πρόγραμμα JESSICA θα Χρηματοδοτήσει την Πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου


Το κοινοτικό πρόγραμμα Jessica, με πόρους που ανακυκλώνει το Fund of funds της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα χρηματοδοτήσει το ΥΠΕΚΑ την παρέμβαση στην περιοχή Γεράνι, αλλά και την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, όπως αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.
«Σήμερα, η ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας κρίνεται και από το πόσο ανταγωνιστικές είναι οι πόλεις» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός και πρόσθεσε: «Οι ελληνικές πόλεις νοσούν. Οι παρεμβάσεις στις πόλεις με σύγχρονο τρόπο είναι βασικός στόχος μας. Είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων εντός των περιοχών ανάπλασης. Προωθείται η θεσμοθέτηση μέτρων και Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, ιδιαίτερα μέσω της πρωτοβουλίας JESSICA».
«Για να υπάρξουν αυτές οι δυνατότητες, διαμορφώσαμε ολοκληρωμένα σχέδια για συγκεκριμένες περιοχές όπως το Γεράνι, αλλά και των έργων αναβάθμισης που προβλέπονται στα δυο Προγράμματά μας ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ 2014 και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012», συμπλήρωσε η κ. Μπιρμπίλη.
Αναφερόμενη στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πολεοδομικής νομοθεσίας υποστήριξε ότι είναι ένα απαιτητικό και φιλόδοξο έργο, καθότι αφορά τη σύνταξη ενός νέου ΓΟΚ, την επικαιροποίηση του Κτιριοδομικού και το νέο φιλικό τρόπο έκδοσης αδειών.
Κύριο μέσο για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής νομοθεσίας αποτελεί η εφαρμογή εργαλείων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα του Deep City Regeneration, ώστε να δίδεται η δυνατότητα αγοράς δικαιωμάτων γης, με την μετατροπή σε άυλους τίτλους μέσα από το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να ενεργοποιήσει τη ρύθμιση μέσα από το ν. 2508/97.
Οι τρεις πλευρές (Πολίτες, Επενδυτές, Κράτος) επωφελούνται από αυτή τη συνέργεια για ουσιαστική και όχι πλασματική ανάπτυξη, για μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και για απόκτηση τεχνογνωσίας.
Μέσα από τέτοιας μορφής συγκεκριμένα μέτρα δίδεται η δυνατότητα ανάπτυξης περιοχών με στόχο τη συγκράτηση ή την επιστροφή των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές αυτές και η προσέλκυση κατοίκων και ενοικιαστών μεσαίων εισοδηματικών τάξεων καθώς και η αλλαγή μέρους της υπάρχουσας χρήσης σε χρήση κατοικίας.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου