Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Προμήνυμα και Νέων Αυξήσεων στα Τιμολόγια Ρεύματος το 2011 από την ΡΑΕ


Η χθεσινή έγκριση της ΡΑΕ για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ εκτιμάται ότι αποτελεί προμήνυμα νέων αυξήσεων εντός του 2011. Η σχετική απόφαση επισημαίνει ότι τα τιμολόγια που εγκρίθηκαν και θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου αντικατοπτρίζουν την ευνοϊκή συγκυρία χαμηλού κόστους της φετινής χρονιάς, για αυτό και θα πρέπει στη διάρκεια του 2011 να επαναπροσδιοριστούν ώστε να αντανακλούν το κόστος της επιχείρησης, όπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ.
Αναλυτικότερα, οι ευνοϊκές συνθήκες το 2010 ήταν όχι μόνο οι σχετικά χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και οι αυξημένες βροχοπτώσεις (που αύξησαν τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά) που, μαζί με τη μείωση της ζήτησης, είχαν ως αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούνται, ή να χρησιμοποιούνται λιγότερο οι ακριβές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Ωστόσο, η διεθνής ανοδική τάση στην τιμή του πετρελαίου, που θα αντικατοπτρισθεί με κάποια καθυστέρηση και στο φυσικό αέριο, οδηγεί τη ΡΑΕ να αναγγείλει νέες πιθανές αλλαγές στα τιμολόγια τους επόμενους μήνες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χθεσινή απόφαση της, η ΡΑΕ επισημαίνει ότι ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου προσαρμογής των τιμολογίων ώστε να αντανακλούν το κόστος, δηλαδή ως το 2013:

-Θα καταργηθούν οι διαφορές των τιμολογίων ανάμεσα στις μονοφασικές και τις τριφασικές παροχές, όπως επίσης ανάμεσα στα εμπορικά και τα βιομηχανικά τιμολόγια.

-Θα εφαρμοσθεί χρονοχρέωση στα αγροτικά τιμολόγια, ώστε να ενθαρρύνεται η χρήση των αρδευτικών τις ώρες μη αιχμής και να αποθαρρύνεται, αντίστοιχα τις ώρες αιχμής (π.χ. τα μεσημέρια του καλοκαιριού οπότε εκτός από ενέργεια σπαταλάται και νερό που εξατμίζεται λόγω ζέστης).

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί, ακόμη, η ανακοίνωση των αναλυτικών τιμολογίων ανά κατηγορία κατανάλωσης (δηλαδή το κόστος της κιλοβατώρας ανά κλιμάκιο, οι νέες χρεώσεις για πάγια και μονοπωλιακές δραστηριότητες, κλπ.) που θα εφαρμοστούν από το ερχόμενο Σάββατο, 1η Ιανουαρίου.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου