Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Άλλα 500 Εκατ. Δολάρια Δεσμεύει η General Electric για τον Καθαρισμό του Ποταμού Χάντσον



Η General Electric πρόκειται να δεσμεύσει επιπλέον 500 εκατ. δολ. για την απορρύπανση του ποταμού Χάντσον από τοξικά χημικά, στα πλαίσια του τερματισμού μίας από τις πιο μακροχρόνιες περιβαλλοντικές διαμάχες στην ιστορία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία κατέληξε σε τελική συμφωνία με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, η οποία απαιτούσε την εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος περιβαλλοντικής αποκατάστασης του ποταμού, ο οποίος διασχίζει την Νέα Υόρκη.
Η ρύπανση ανάγεται στην δεκαετία του ’40, όταν η GE άρχισε να χρησιμοποιεί πολυχλωριωμένα διφαινύλια στις κατασκευαστικές της εγκαταστάσεις. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μόλυνση μια περιοχής 200 μιλίων της περιοχής του ποταμού, μέχρι την απαγόρευση των χημικών αυτών το 1977, όταν έρευνες απέδειξαν την σχέση τους με την εμφάνιση καρκίνου ενώ η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος απαγόρευσε το ψάρεμα στον Χάντσον.
Τα τελευταία χρόνια η General Electric προσπαθεί να ενισχύσει το «πράσινο» προφίλ της, μέσα από την εκστρατεία “Ecomagination”, ενώ έχει ήδη καταβάλει 830 εκατ. δολ. για την πρώτη φάση του καθαρισμού του Χάντσον. Οι εργασίες άρχισαν το 2009, αλλά ανεστάλησαν όταν πολυχλωριωμένα διφαινύλια ανιχνεύτηκαν σε μεγαλύτερο βάθος και ποσότητας από ό,τι αρχικά ανεμένετο.
Έτσι, στα μέσα Δεκεμβρίου η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος εξέδωσε αυστηρότερες οδηγίες για την επόμενη φάση του καθαρισμού, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την General Electric.
Η αμερικανική υπηρεσία εκτιμά ότι οι διαδικασίες καθαρισμού θα διαρκέσουν έξι μήνες και θα απαιτήσουν την αφαίρεση δισεκατομμυρίων κυβικών εκατοστών μολυσμένου χώματος από την κοίτη του ποταμού. Η GE, από την πλευρά της, ελπίζει να αρχίσει ξανά την εκβάθυνση στα τέλη της επόμενης άνοιξης. Τα σχέδιά της βασίζονται σε προτάσεις ειδικών και στις συνομιλίες με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, ενώ θα υποβάλει την τελική τους μορφή για έγκριση τον Φεβρουάριο του 2011.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου