Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Παύλος Σκλαβούνος, Kαθηγητής ΜΙT: Ραγδαία η Ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας Παγκοσμίως



Ο καθηγητής του ΜΙΤ κ. Παύλος Σκλαβούνος ανέλυσε τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και τις σύγχρονες πρακτικές και τις προοπτικές στον τομέα της αιολικής ενέργειας στην ξηρά και τη θάλασσα, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Eurobank στο πλαίσιο του θεσμού «Eurobank Forum - Business Series».
Προσφωνώντας τον κ. Σκλαβούνο, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Νανόπουλος τόνισε πως, «ο νέος αναπτυξιακός προσανατολισμός για την ελληνική οικονομία, πρέπει να προάγει την εξωστρέφεια και να στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία και την εφαρμογή νέων ιδεών και προτύπων», συμπληρώνοντας ότι «ένα στοιχείο που θα πρέπει να μας κινητοποιεί είναι η έννοια της βιώσιμης ή αειφόρου ανάπτυξης (sustainable growth) που προάγεται μέσω των επενδύσεων σε αιολική ενέργεια. Και για μία χώρα που είναι τόσο επιβαρυμένη περιβαλλοντολογικά και με τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που διευρύνεται περισσότερο από την εισαγωγή υδατανθράκων, το θέμα της αιολικής ενέργειας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον».
Μεταξύ άλλων ο κ. Σκλαβούνος στην ομιλία του τόνισε ότι, «ο τομέας της αιολικής ενέργειας αναπτύσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, λόγω του ανταγωνιστικού κόστους που προσφέρει σε σχέση με την ενέργεια που παράγεται από θερμικές μονάδες και το αυξανόμενο κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το επόμενο βήμα είναι η παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Η ανάπτυξη τεχνολογίας πλωτών ανεμογεννητριών από το MIT επιτρέπει τη στήριξη ανεμογεννητριών πολλών μεγαβάτ, σε βάθος από δεκάδες έως εκατοντάδες μέτρα και σε αποστάσεις από την ακτή, που μετριάζουν την επιβάρυνση του οπτικού περιβάλλοντος. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη υπεράκτιων πόρων αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι πολύ ελπιδοφόρες, λόγω των ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο και του μικρού ύψους των κυμάτων, που επιτρέπουν το σχεδιασμό πλωτών συστημάτων ανεμογεννητριών, που είναι οικονομικά συμφέροντα.
Οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω της Χρηματοδότησης Εργων. Απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ τραπεζών, κυβέρνησης, χορηγών και επενδυτών οι οποίοι συμμετέχουν ως κοινοί μέτοχοι σε Εταιρείες Εργου που συστήνονται βάσει μίας διάρθρωσης δανειακού κεφαλαίου και χρηματοπιστωτικών απαιτήσεων που κοστολογούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζουν την ανοχή κινδύνου από κάθε μέτοχο.
Αυτή περιλαμβάνει τραπεζικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, ομόλογα σταθερού επιτοκίου για τους θεσμικούς επενδυτές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, εγγυήσεις και μετατρέψιμα ομόλογα, παράγωγα σταθερού εισοδήματος και ενέργειας και ίδια κεφάλαια που προσφέρουν υψηλά ποσοστά απόδοσης, τόσο για τους χορηγούς των έργων όσο και για ιδιώτες επενδυτές».

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου