Το καθεστώς της Τεχεράνης αναγκάστηκε να λάβει την σχετική απόφαση μετά την διακοπή εισαγωγών βενζίνης από τις κορυφαίες διυλιστικές εταιρείες προς το Ιράν, υπό την πίεση των κυρώσεων της Δύσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής National Iranian Petrochemical, Abdolhossein Bayat, αρνήθηκε ότι η μόλυνση προέρχεται από την πετροχημική βιομηχανία του Ιράν, η οποία, όπως δήλωσε στα ιρανικά ΜΜΕ, λέγοντας ότι τα προϊόντα της χώρας πληρούν ή ακόμη και υπερβαίνουν τα διεθνή standards.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο βουλευτής Mohammad Reza Rezai, υποστηρικτής του προέδρου Αχμαντινετζάντ, αναγνωρίζει εμμέσως ότι η μόλυνση προέρχεται από την παραπάνω κυβερνητική επιλογή, τονίζοντας ότι το πρωτεύον στην υπόθεση δεν είναι η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Τεχεράνη, αλλά το ότι η χώρα παράγει επιτέλους βενζίνη, παρά τα προβλήματα και το πιθανόν μη καθαρό προϊόν.
Άλλωστε, την εικόνα αυτή ενισχύουν και τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Υγείας του Ιράν τον περασμένο μήνα, ο οποίος ανακοίνωσε αύξηση κατά 30% των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ρύπανση της ατμόσφαιρας και 18% αύξηση των επειγουσών εισαγωγών σε νοσοκομεία, χωρίς όμως να αναφέρει την περίοδο στην οποία σημειώθηκαν οι μεταβολές αυτές.
Ωστόσο, αξιωματούχος του δήμου της Τεχεράνης άφησε να διαρρεύσουν – σε μία πρωτόγνωρη κίνηση για τα δεδομένα της χώρας - στο προσωπικό του σάιτ στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εννεάμηνο του ιρανικού ημερολογιακού έτους, πάνω από 3600 άτομα πέθαναν από προβλήματα που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Το Ιράν, παρά τα γιγαντιαία του πετρελαϊκά κοιτάσματα δεν έχει καταφέρει να επεκτείνει τα γηρασμένα του διυλιστήρια για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση. Επίσης, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις επιδοτήσεις στην βενζίνη δεν έχει επιδράσει σημαντικά στο πρόβλημα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας στην Τεχεράνη.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου