Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Συνάντηση του Γ.Γ. του Φόρουμ των Χωρών Εξαγωγής Φυσικού Αερίου Leonid Bokhanovsky με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki- moon συναντήθηκε πρόσφατα με τον Γενικό Γραμματέα του Φόρουμ των Χωρών Εξαγωγής Φυσικού Αερίου Leonid Bokhanovsky ( GECF) στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Bokhanovsky ενημέρωσε τον κ. Ban για τους στόχους και τις επιδιώξεις του οργανισμού σημειώνοντας ότι το 2010 το Φόρουμ προέβη σε σημαντικά βήματα προς την επίτευξη της αποστολής του. Οι χώρες μέλη του Φόρουμ συζήτησαν το ρόλο τους στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ενεργειακής ατζέντας σε Υπουργικές συναντήσεις, με κύριο στόχο την καθιέρωση και ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών φυσικού αερίου και την προώθηση της θετικής αλληλεπίδρασης μεταξύ τους σε επίπεδο επενδύσεων σχετικών με την παραγωγή και τη μεταφορά αερίου. Η Πρώτη Σύνοδος Φυσικού Αερίου που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2011, θα είναι σε αυτό το πλαίσιο αφιερωμένη στην καθιέρωση διαλόγου μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.
Ο επικεφαλής του Φόρουμ ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με τη θέση των χωρών μελών πάνω στο ρόλο του φυσικού αερίου στην παγκόσμια ενεργειακή ισορροπία. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την τελευταία συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας, οι χώρες του Φόρουμ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην ανάπτυξη μίας σταθερής, διαφανούς και προβλέψιμης αγοράς φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο παραμένει το πιο οικονομικά αποδοτικό και περιβαλλοντικά φιλικό ορυκτό καύσιμο και ο Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ υπογράμμισε ότι η εκτεταμένη χρήση του φυσικού αερίου δεν θα έχει καμία μη αναστρέψιμη επίπτωση στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Εκ μέρους του Φόρουμ ο κ. Bokhanovsky πρότεινε την ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά προγράμματα με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως η Οργάνωση για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη, το Συμβούλιο για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη και η Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη.
Ο κ. Bokhanovsky τόνισε ότι οι στόχοι του Φόρουμ ανταποκρίνονται στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, την υλοποίηση των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας, όπως και για την προσφορά λύσεων σε παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα.
Ο Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ σχολίασε: «Ελπίζω πως αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο για την περαιτέρω ωρίμανση του Φόρουμ των Χωρών Εξαγωγής Φυσικού Αερίου. Η συνεργασία με τον ΟΗΕ ανοίγει νέους ορίζοντες για την οργάνωσή μας».

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου