Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Αναβάλλεται για τον Ιούλιο η Εφαρμογή του «Πράσινου Πιστοποιητικού» σε Μισθώσεις Τμημάτων Κτηρίων



Μετατίθεται για τις 9 Ιουλίου 2011 η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού για ενοικιάσεις κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων που αποτελούν τμήμα κτηρίου, ενώ όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων άνω των 50 τ.μ. και οι μισθώσεις ενιαίων κτηρίων θα γίνονται από 9 Ιανουαρίου μόνο ύστερα από την έκδοση της πράσινης ταυτότητας.
Η υποχρέωση αφορά τις νέες μισθώσεις κι όχι για τις υφιστάμενες, ενώ εξαιρούνται από την επιθεώρηση αποθήκες, πάρκινγκ, βιοτεχνίες, εργαστήρια, βιομηχανίες, μνημεία και διατηρητέα κτήρια.
Η ελάχιστη αμοιβή των μηχανικών υπολογίζεται από 185 έως 369 ευρώ και αποτελεί σημείο τριβής με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Την αναβολή έξι μηνών για την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για τις ενοικιάσεις κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων μεμονωμένων ιδιοκτησιών έδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος με διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ).
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νόμο, από τις 9 Ιανουαρίου 2011 όλες οι αγοραπωλησίες και μισθώσεις ακινήτων θα γίνονται μόνον εφόσον προηγηθεί ο έλεγχος από τους ενεργειακούς επιθεωρητές και η έκδοση της «πράσινης» ταυτότητας του κτηρίου, η οποία θα περιγράφει την ενεργειακή του «συμπεριφορά», πόση ενέργεια καταναλώνει δηλαδή. Με τη χθεσινή απόφαση εξαιρούνται μέχρι τις 9 Ιουλίου οι μισθώσεις τμημάτων κτηρίων, δηλαδή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενεργειακό πιστοποιητικό πρέπει να εκδοθεί για όλες τις συμβολαιογραφικές μεταβιβάσεις κτηρίων συνολικού εμβαδού άνω των 50 τ.μ. οι οποίες καταρτίζονται από την 9η Ιανουαρίου 2011 και μετά, τόσο ολοκλήρων, όσο και μεμονωμένων ιδιοκτησιών.
Αναλυτικότερα, από την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού εξαιρούνται οι εξής κατηγορίες μισθωτικών συμβάσεων, οι οποίες αφορούν ακίνητα με η χωρίς κτίσματα και συγκεκριμένα:
1. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.
2. Παρατάσεις - ανανεώσεις υφισταμένων μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή.
3. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).
4. Μισθώσεις κτηρίων ή τμημάτων κτηρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.
5. Μισθώσεις κτηρίων ή τμημάτων κτηρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, σταύλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κ.λπ.
Η εγκύκλιος δεν ικανοποίησε τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ζητούν γενική αναβολή του μέτρου και κατάργηση των κατώτατων αμοιβών των επιθεωρητών. Τέλος, χθες το υπουργείο ανακοίνωσε τον πρώτο κατάλογο με τους 417 υποψήφιους ενεργειακούς επιθεωρητές.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου