Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ίσως να γλιτώσουμε το πρόστιμο της ΕΕ για τις ανεξέλεγκτες χωματερές


Στο... και πέντε της επιβολής των υπέρογκων προστίμων για τις χωματερές με τα οποία απειλείται η χώρα μας, η δρ Αγγελική Καλλία, εξειδικευμένη σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εξηγεί στη “Μ” ότι “υπάρχει μια ελπίδα να αποφευχθεί η επιβολή τους”.


Η κ. Καλλία επισημαίνει, αν υπήρχε καλύτερη αξιοποίηση των ΕΣΠΑ θα μπορούσαμε να είχαμε βρει όλα τα απαραίτητα κονδύλια για να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών. Όμως αυτό που φαίνεται να λείπει είναι η βούληση και από τους ίδιους τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν δεκάδες ακόμη χωματερές που δεν καταγράφονται πουθενά.
Τώρα οι νέοι καλλικρατικοί δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ακόμη πονοκέφαλο, αφού τα πρόστιμα της ΕΕ -που ανέρχονται σε 30.000 ευρώ την ημέρα για κάθε χωματερή- θα παρακρατούνται από τα κονδύλια των νέων δήμων. Το πρόβλημα θα πάρει το επόμενο διάστημα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού ειδικοί επισημαίνουν πως οι καλλικρατικοί δήμοι θα αναλάβουν πολλές νέες αρμοδιότητες αλλά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χρήματα!

Η λύση της τελευταίας στιγμής
Υπάρχει αυτό το διάστημα σε εξέλιξη πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να μην πληρώσει η Ελλάδα το πρόστιμο που της έχει επιβληθεί. Ήδη καταρτίζεται σχέδιο δράσης (action plan) που θα παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ. Ειδικοί εκτιμούν ότι τα αρμόδια όργανα της ΕΕ θα δουν θετικά το τεράστιο βήμα που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς το 2004 είχαν καταγραφεί 3.000 χωματερές, ενώ σήμερα λειτουργούν πανελλαδικά 250. Ωστόσο ήδη οι εταίροι μας έχουν δείξει στην Ελλάδα μεγάλη επιείκεια τουλάχιστον ως προς το θέμα αυτό. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης έχει ήδη δηλώσει ότι “γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το ύψος του προστίμου, αλλά φαίνεται απίθανο να αποφύγει τελικά η χώρα μας την επιβολή του”.
Για κάθε μέρα λειτουργίας ανεξέλεγκτης χωματερής η χώρα μας επιβαρύνεται πλέον με πρόστιμο 34.000 ευρώ, ενώ το συνολικό πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 2,7 δισ.
Το τελεσίγραφο προς την Ελλάδα λήγει όπως φαίνεται την Τρίτη 4 Ιανουαρίου, και όλα δείχνουν πως η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς αν τελικά κληθεί να πληρώσει το πρόστιμο σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, τότε κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα όλοι οι σχεδιασμοί των καλλικρατικών δήμων.

Δραματική έκκληση για το δέλτα Αξιού
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, στην Κεντρική Μακεδονία λειτουργούν μέχρι σήμερα 40 ανεξέλεγκτες χωματερές. Από αυτές οι 18 βρίσκονται στον νομό Σερρών, οι 10 στον νομό Ημαθίας, οι 7 στον νομό Χαλκιδικής και πέντε ακόμη στον νομό Πέλλας.
Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία αλλά σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχει ένας άγνωστος αριθμός ανεξέλεγκτων χωματερών, οι οποίες είτε λειτουργούν σε χώρο πρώην χωματερών που έχουν κλείσει αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αποκατάστασή τους, ή έχουν τη μορφή ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών και μπάζων.
“Κάνω έκκληση σε κάθε αρμόδιο, σε κάθε υπεύθυνο, σε κάθε πολίτη, να προστατέψουμε όλοι μαζί το δέλτα Αξιού, έναν σπάνιας ομορφιάς πνεύμονα πρασίνου για ολόκληρη την περιοχή, ο οποίος κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών”, λέει ο πρόεδρος του Φορέα Προστασίας και Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, καθηγητής Θ. Κουιμτζής.
Πριν από έναν μήνα έγιναν καταγγελίες από τον φορέα για την ύπαρξης παράνομης χωματερής στην περιοχή του Αιγινίου, που περιλαμβάνεται στην προστατευόμενη από τη συνθήκη Ραμσάρ περιοχή του δέλτα. Μετά τη σχετική κινητοποίηση η χωματερή έκλεισε, ωστόσο, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι στον φορέα, μέχρι και σήμερα παραμένουν τα άχρηστα υλικά συγκεντρωμένα σε ντάνες μέσα στον χώρο του δέλτα.
“Μόνο με τις αναπλάσεις και τη συνεχή περιφρούρηση θα αντιμετωπιστεί το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών”, εξηγεί ο κ. Κουιμτζής.

  • Υπέρ της καύσης. Σε μεγάλη ευκαιρία μπορούν να εξελιχθούν για την Ελλάδα τα εργοστάσια μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια (γνωστά διεθνώς με το ακρωνύμιο WTE), διασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά και “σώζοντας” χιλιάδες στρέμματα γης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία αλλιώς θα κατέληγαν χωματερές. Τις παραπάνω εκτιμήσεις έχει διατυπώσει ο διάσημος ελληνοαμερικανός καθηγητής Νίκος Θέμελης, διευθυντής του επιστημονικού κέντρου Earth Engineering Center του Columbia University της Νέας Υόρκης. Ο κ. Θέμελης θεωρεί ότι η μετατροπή των αποβλήτων σε ενέργεια θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Θέμελης επεσήμανε ότι “οι λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι δύο: είτε να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη σε θερμικά εργοστάσια (WTE) είτε να ταφούν σε ΧΥΤΑ”.


Τα οργανικά σκουπίδια πλούτος που χάνεται

Πολλοί πάντως ισχυρίζονται ότι η ενδεδειγμένη λύση διαχείρισης απορριμμάτων που δεν εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον είναι η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η οργάνωση της αποκομιδής και της ανάκτησης των χρήσιμων, η λιπασματοποίηση των οργανικών και τέλος η υγειονομική ταφή όσων μείνουν στο τέλος σε σύγχρονους χώρους υγειονομικής ταφής.
Το οργανικό πλεόνασμα των οικιακών απορριμμάτων είναι ένας τεράστιος πλούτος που πηγαίνει καθημερινά χαμένος. Τα οργανικά απορρίμματα είναι πολύτιμο προϊόν ενέργειας που μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και για την κίνηση αυτοκινήτων. Για τον υπόλοιπο όγκο σκουπιδιών συστήνεται ο διαχωρισμός των εμπορεύσιμων υλικών, όπως το χαρτί, τα μέταλλα, το γυαλί, τα πλαστικά, οι πορσελάνες κτλ.
Τα σκουπίδια που παράγονται κάθε χρόνο στη χώρα μας φθάνουν τα 17,5 εκατομμύρια κυβικά. Σύμφωνα με αναλύσεις αρμόδιων φορέων, τα ζυμώσιμα απορρίμματα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο αντιπροσωπεύουν το 49% των σκουπιδιών, που ανέρχονται σε 3,1 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο.
Το 37,5% των οικιακών απορριμμάτων αποτελούν το χαρτί, το μέταλλο, το γυαλί και το πλαστικό, υλικά που είναι ανακυκλώσιμα ύστερα από μηχανική ή άλλη διαλογή.
Για να υπάρξει τέτοιου είδους αξιοποίηση των απορριμμάτων θα πρέπει να αυξηθεί ο βαθμός ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης του πολίτη, ο οποίος θα κάνει την πρώτη διαλογή των χρήσιμων και άχρηστων υλικών στο σπίτι του, αλλά και των εργαζόμενων στην κάθε επιχείρηση του δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο δεν αρκούν οι καλές προθέσεις...

Πηγή makthes.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου