Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Σε Δημόσια Διαβούλευση το Ν/Σ της Σύστασης του Φορέα Υδρογονανθράκων


Σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov. gr βρίσκεται από σήμερα, 21 Δεκεμβρίου 2010, και ως τις 15 Ιανουαρίου 2011, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο: «Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» (δείτε εδώ τη σχετική σελίδα).
Όπως τονίζει το ΥΠΕΚΑ σε σχετική ανακοίνωση, με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση δημιουργείται ο Εθνικός Φορέας Υδρογονανθράκων, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα αποκλειστικά δικαιώματα του Δημοσίου σε θέματα αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της χώρας και θα εισηγείται την παραχώρηση αυτών των δικαιωμάτων σε ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες.

Η ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν διαθέτει ένα κρατικό φορέα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων της σε ό,τι αφορά στον ενεργειακό της πλούτο σε υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ προσθέτει ότι η δημιουργία ενός κρατικού φορέα, θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας καθώς θα συμβάλει στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής υδρογονανθράκων. Τέλος, επισημαίνεται ότι τα οφέλη για την εθνική οικονομία από μια συστηματική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στο ελληνικό υπέδαφος θα είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου