Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Έκδοση- Παρέμβαση του Ομίλου Μυτιληναίος για την Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρισμού στην Ελλάδα



Στην καταγραφή των σημαντικότερων στρεβλώσεων και θεσμικών ελλείψεων της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, προχωρά ο Όμιλος Μυτιληναίος με μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόσφατη έκδοσή του με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα: Εντοπισμός στρεβλώσεων και προτάσεις αντιμετώπισης – Απαιτήσεις εναρμόνισης εθνικής νομοθεσίας και κοινοτικές ρυθμίσεις». Όπως τονίζεται στον πρόλογο της έκδοσης, μέσω αυτής ο Όμιλος Μυτιληναίος, που δραστηριοποιείται την τελευταία δεκαετία στον ευαίσθητο κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, στόχο έχει να συμβάλει, με ανάλυση και συγκεκριμένες προτάσεις, στην εξασφάλιση της ηλεκτρικής ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού, αλλά και βραχίονα ανάπτυξης της οικονομίας.

Η έκδοση αυτή κρίνεται, εξάλλου, άκρως επίκαιρη λόγω του ότι ακριβώς αυτή την περίοδο η ελληνική κυβέρνηση διεξάγει διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές, υπό την πίεση και των προβλέψεων του Μνημονίου, για το ακολουθητέο μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, στο εν λόγω πόνημα γίνεται η παρουσίαση των πιο σημαντικών και διαδεδομένων στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας και ιδίως στους τομείς της αδειοδότησης, κατασκευής και λειτουργίας υποδομών, την πρόσβαση σε υποδομές, καθώς και στην προμήθεια και την κατανάλωση ηλεκτρισμού.

Στη συνέχεια, επιχειρείται ο προσδιορισμός των παραλείψεων στην εναρμόνιση της ελληνικής προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και η επισήμανση των διαφορών με τα – ορθώς κατά τα γενικώς παραδεκτά – ισχύοντα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η έκδοση, επίσης, φιλοδοξεί να καταδείξει την ανάγκη επανεξέτασης βασικών ρυθμιστικών μέτρων και κανόνων που διέπουν την λειτουργία της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Επιπλέον, στόχος της είναι να προσδιορίσει τις ελλείψεις μηχανισμών ελέγχων ή την ανάγκη επιβολής μέτρων και αυστηρών προστίμων στους παραβαίνοντες τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνοπτική αναφορά στις προβλέψεις και επιπτώσεις του 3ου πακέτου απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και η έκθεση, ανά κατηγορία και προβλεπόμενη προθεσμία, που περιλαμβάνει το Μνημόνιο σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον στον κλάδο της Ενέργειας.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου