Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Εντάσσονται στο Mητρώο Προσωρινών Eνεργειακών Eπιθεωρητών οι Πρώτοι 417 Υποψήφιοι


Υπουργική απόφαση για την ένταξη των πρώτων 417 υποψηφίων στο Mητρώο Προσωρινών Eνεργειακών Eπιθεωρητών εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής. Ο θεσμός των ενεργειακών επιθεωρητών εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του KENAK (Kανονισμού Eνεργειακής Aπόδοσης Kτιρίων) από τις αρχές του νέου έτους, ενώ από τις 9 Ιανουαρίου οι προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές θα εκδίδουν τα περίφημα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠEA) κτιρίων.
Όσοι εντάχθηκαν ήδη στο μητρώο θα λάβουν τις άδειες που προβλέπει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τον έλεγχο της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
Ωστόσο, αντίδραση στην πρόβλεψη της Υπουργικής απόφασης για την θέσπιση θέσπιση κατώτατων μισθών για τους ενεργειακούς επιθεωρητές εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Η ανακοίνωση τονίζει ότι ««είναι αδιανόητο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε απελευθέρωση επαγγελμάτων και κατάργηση των κατώτατων αμοιβών, να δημιουργείται μια νέα προνομιούχος τάξη επαγγελματιών, με κατοχυρωμένες κατώτατες αμοιβές και με αναγκαστικό πελάτη ολόκληρο τον ελληνικό λαό!»
Δουλειά πιάνουν από τις 9 Iανουαρίου οι προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές, που θα εκδίδουν τα περίφημα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠEA) κτιρίων. H υπουργός (ΠEKA) κ. Tίνα Mπιρμπίλη υπέγραψε την, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΠOMIΔA για τη θέσπιση κατώτατων μισθών. τονίζει η ΠOMIΔA σε σχετική ανακοίνωσή της.
Έτσι, ζητάει την άμεση κατάργηση των κατώτατων αμοιβών των επιθεωρητών, οι οποίοι θα κληθούν να πιστοποιήσουν τα ακίνητα κάθε είδους, και καταλήγει ότι «είναι απαράδεκτο, μέσα στις σημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο λαός της, αντί να προστατεύουν τους πολίτες, ώστε όλοι να μπορούν να πάρουν ενεργειακά πιστοποιητικά, αντίθετα να προστατεύουν τους δικαιούχους των αμοιβών επαγγελματίες, θεσπίζοντας τις παρακάτω “κατώτατες” αμοιβές υπέρ τους, δήθεν για λόγους δημόσιου συμφέροντος».
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι από 9 Iανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε περιπτώσεις αγοραπωλησίας κτιρίου, όπως επίσης και σε περίπτωση νέων συμβάσεων μίσθωσης (όχι ανανέωσης υφιστάμενων) ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου