Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Οικονομία, ευκολία, αυτονομία και ασφάλεια

 
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το φυσικό αέριο
Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης ΑΕ ιδρύθηκε το έτος 2000 έχοντας τον ρόλο του κινητήριου μοχλού στη διάδοση της τεχνογνωσίας που συνδέεται με τη χρήση του φυσικού αερίου στην αστική κατανάλωση και από την ίδρυσή της τηρεί με σεβασμό την άδεια διανομής και τη σύμβαση αγοράς αερίου με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Η τιμολογιακή πολιτική της κοινοποιείται στην ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), από την οποία και ελέγχεται κάθε χρόνο ως προς την τήρηση των όρων της αδείας.

Η εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης τα προηγούμενα χρόνια εξασφάλισε εξοικονόμηση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου έναντι των καταναλωτών ανταγωνιστικών καυσίμων.

Για τον Δεκέμβριο του 2010 η τιμή του φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική συγκριτικά με τις τιμές των άλλων ενεργειακών προϊόντων. Για την κατηγορία τιμολόγησης Αυτόνομη / Ανεξάρτητη θέρμανση - Τ2 η τιμή διαμορφώθηκε σε 0,0537 €/kWh (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, 0,6014 €/Nm3 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και για την κατηγορία τιμολόγησης Κεντρική θέρμανση και Εμπορική χρήση - Τ3 η τιμή διαμορφώθηκε σε 0,0553 €/kWh (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, 0,6196 €/Nm3 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Για τον Ιανουάριο 2011 η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με την τιμή του Δεκεμβρίου 2010.

Η εξέλιξη των μηνιαίων τιμών φυσικού αερίου, είτε ανοδικά είτε πτωτικά, συναρτάται με το κόστος αγοράς φυσικού αερίου, συνέπεια των διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών, την ισοτιμία €/$ και όχι με την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων της εταιρείας προκύπτει ότι η μέση ετήσια κατανάλωση για την κατηγορία Τ2 (αυτόνομη / ανεξάρτητη θέρμανση) για ένα σπίτι 90-100 τ.μ. κυμαίνεται σε 760 Νm3/έτος φυσικού αερίου και υπολογίζεται ότι για όλο το έτος ένα νοικοκυριό θα χρειαστεί περίπου 550 € για να καλύψει τις ανάγκες σε θέρμανση και ζεστό νερό.

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης τροποποίησε τη διαδικασία καταβολής των τελών σύνδεσης, τα οποία καταβάλλονται πλέον με την ολοκλήρωση της κατασκευής της εξωτερικής εγκατάστασης αρμοδιότητας ΕΠΑ και όχι με τη σύναψη του συμβολαίου. Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης αποκτά ένα σημαντικό όφελος εφόσον δεν καταβάλει προκαταβολικά το ποσό των τελών σύνδεσης, αλλά όταν πραγματικά μπορεί να χρησιμοποιήσει το αέριο.

Αναγνωρίζοντας ότι η παροχή φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για ένα σπίτι, η προσφορά “0% προκαταβολή στα τέλη σύνδεσης” ισχύει για όλες τις κατηγορίες των πελατών, οπότε παρέχεται η δυνατότητα σε εργολάβους οικοδομών και κατασκευάστηκες εταιρείες να συνάψουν άμεσα συμβόλαια χωρίς να καταβάλουν τα τέλη σύνδεσης. Ειδικά για τις νεόδμητες πολυκατοικίες είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον βασικό κριτήριο στην επιλογή της αγοράς νέου διαμερίσματος αποτελεί η ύπαρξη εγκατάστασης φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο παρέχει οικονομία, ευκολία, αυτονομία και ασφάλεια. Συγκριτικά με άλλες μορφές ενέργειας το φυσικό αέριο είναι οικονομικότερο και επιπλέον εξασφαλίζεται υψηλότερη απόδοση καύσης και μικρότερο κόστος συντήρησης, χωρίς πρόσθετες δαπάνες για την ομαλή λειτουργία του (δεξαμενές κτλ.) Παράλληλα, η τροφοδότηση κάθε παροχής, μέσω των αγωγών μεταφοράς αερίου, είναι μόνιμη και σταθερή, καθώς το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο κάθε στιγμή και δεν χρειάζεται παραγγελία και αποθήκευση. Επίσης, η ακριβής καταγραφή της καταναλωθείσας ποσότητας φυσικού αερίου γίνεται σύμφωνα με τον μετρητή κάθε παροχής και, σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά καύσιμα που εξοφλούνται πριν από την κατανάλωση, η πληρωμή των λογαριασμών του φυσικού αερίου πραγματοποιείται μετά την κατανάλωσή του.

Κατά την καύση του φυσικού αερίου δεν παράγεται τέφρα και με σωστή λειτουργία και τακτική συντήρηση εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των συσκευών χρήσης, ενώ οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές του τεχνικού κανονισμού εσωτερικών εγκαταστάσεων που εφαρμόζεται εγγυώνται τα υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας.

Το φυσικό αέριο και το περιβάλλον είναι δύο αλληλένδετες έννοιες. Με τη χρήση του φυσικού αερίου σε δέκα χρόνια μειώθηκαν οι εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 1.431 χιλιάδες τόνους, του διοξειδίου του θείου (SO2) κατά 969 τόνους, του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) κατά 211 τόνους και των μικροσωματιδίων (ΡΜ) κατά 924 τόνους. Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, μέσω της δυνατότητας που δίνει στους πολίτες για χρήση του φυσικού αερίου ως φιλικού προς το περιβάλλον καύσιμου, συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου είναι απλή και περιλαμβάνει τα ακόλουθα 5 βήματα:
1. Αίτηση - Τεχνική επίσκεψη.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου μπορεί να γίνει με έναν από τους εξής τρόπους:
Στα γραφεία εξυπηρέτησης πελατών της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ανάλογα με την περιοχή ενδιαφέροντος:
  • Δυτική Θεσσαλονίκη: Κωνσταντίνου Καραμανλή 34 (πρώην Αυστραλίας), 567 27, Νεάπολη
  • Κεντρική Θεσσαλονίκη: Αλεξ. Παπαναστασίου 90 (εμπορικό κέντρο Civitas), 546 44, Θεσσαλονίκη
  • Ανατολική Θεσσαλονίκη: Σωκράτους 19, 551 34, Καλαμάρια
Στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών: 801 11 95 3000 (από σταθερό) ή 2310 584 444 (από κινητό)
Μέσω της εταιρικής ιστοσελίδας www.epathessaloniki.gr
Στη συνέχεια προγραμματίζεται η διεξαγωγή της δωρεάν τεχνικής επίσκεψης από υπάλληλο της ΕΠΑ, κατά την οποία γίνεται ενημέρωση για τις δυνατότητες χρήσης του φυσικού αερίου και, εφόσον είναι εφικτή η σύνδεση, συμφωνείται με τον πελάτη η θέση τοποθέτησης του ερμαρίου του μετρητή. Με βάση τη θέση αυτή ο πελάτης ενημερώνεται επίσης για την προσφορά των τελών σύνδεσης.
2. Υπογραφή συμβολαίου φυσικού αερίου. Ο πελάτης προσέρχεται στο γραφείο εξυπηρέτησης της ΕΠΑ προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υπογραφή του συμβολαίου.
3. Κατασκευή του σημείου παροχής από την ΕΠΑ. Ο εργολάβος της ΕΠΑ αναλαμβάνει την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου μέχρι και το ερμάριο τοποθέτησης του μετρητή.
4. Κατασκευή της εσωτερικής εγκαταστάτης. Πιστοποιημένο τεχνικό προσωπικό της επιλογής του πελάτη (μηχανικός, εγκαταστάτης) κατασκευάζει την εγκατάσταση από το ερμάριο τοποθέτησης του μετρητή έως τη συσκευή κατανάλωσης αερίου με βάση τη μελέτη που κατατίθεται στην ΕΠΑ.
5. Ενεργοποίηση εσωτερικής εγκατάστασης. Τεχνικός της ΕΠΑ τοποθετεί τον μετρητή φυσικού αερίου και τροφοδοτεί με αέριο την εσωτερική εγκατάσταση δίνοντας τη δυνατότητα στον πελάτη για την απρόσκοπτη κατανάλωση αερίου.

Εφόσον πρόκειται για παροχή που βρίσκεται επί του ενεργού δικτύου φυσικού αερίου, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την άδεια διανομής της, ολοκληρώνει τις εργασίες σύνδεσης εντός 60 ημερών από την ημερομηνία υπογραφής του συμβολαίου. Σε περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή ανωτέρας βίας η εταιρεία τούς λαμβάνει υπόψη και προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον καταναλωτή. Όπου απαιτείται επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου ισχύει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών.

Οι υποψήφιοι πελάτες της ΕΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι εφικτό να μετατρέψουν την εγκατάστασή τους για χρήση με φυσικό αέριο ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα χωρίς να στερηθούν τη θέρμανσή τους. Το μόνο που απαιτείται είναι να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών της ΕΠΑ και του εσωτερικού εγκαταστάτη-μηχανικού που επιλέγει ο πελάτης. Πριν γίνει οποιαδήποτε μετατροπή στην εγκατάσταση θέρμανσης από τον εγκαταστάτη, θα πρέπει ο πελάτης να έχει υπογράψει το συμβόλαιο παροχής φυσικού αερίου και η ΕΠΑ να ολοκληρώσει την κατασκευή του σημείου παροχής της εγκατάστασης. Στη συνέχεια ο εσωτερικός εγκαταστάτης μπορεί να κατασκευάσει σε συνεννόηση με τον πελάτη την εσωτερική εγκατάσταση και να τροφοδοτηθεί άμεσα με φυσικό αέριο. Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι για τη χρήση φυσικού αερίου δεν απαιτείται η αντικατάσταση των θερμαντικών σωμάτων (καλοριφέρ) εντός της οικίας του πελάτη.

Η αναπτυξιακή πορεία της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης είναι δυναμική από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι σήμερα. Τον Νοέμβριο του 2010 τα συμβόλαια πελατών ανήλθαν σε 1.011 σημειώνοντας αύξηση 48,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009 με αποτέλεσμα οι συνολικά αποκτημένοι πελάτες να ανέρχονται σε 137.600. Επιπροσθέτως, ο όγκος πωληθέντων κυβικών το 2010 αναμένεται να αγγίξει τα 200 εκ. Nm3 σημειώνοντας άνοδο 6,7 % σε σχέση με το 2009.

Παράλληλα, το ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 868 χιλιόμετρα αγωγών πολυαιθυλενίου (χαμηλή πίεση - 4 bar) παρέχοντας τη δυνατότητα στο 69% του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης να συνδεθεί άμεσα με το δίκτυο.

Η εταιρεία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την υλοποίηση του προγράμματός της επεκτείνοντας το δίκτυο φυσικού αερίου σε περιοχές όπως το Ρετζίκι, η Περαία, η Ευκαρπία, ο Αγ. Παύλος, η Σίνδος, το Καλοχώρι, τα Διαβατά, το Τριάδι, το Ασβεστοχώρι και τα Μετέωρα, αλλά και σε ήδη τροφοδοτημένους δήμους (12 καλλικρατικούς δήμους), ανάλογα με την καταγραμμένη ζήτηση, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε ολοένα και περισσότερους πολίτες να επωφεληθούν της χρήσης φυσικού αερίου.

Η σημαντική αύξηση των αποτελεσμάτων κατά τη δεκαετή πορεία της εταιρείας, καθώς και η γοργή εκτέλεση των έργων αποτελούν απτή απόδειξη της επιτυχημένης στρατηγικής της εταιρείας και της ανταπόκρισης των πολιτών, οι οποίοι αναγνωρίζουν τα σημαντικά οφέλη από τη χρήση φυσικού αερίου.

Για τα έτη 2011-2015 και σύμφωνα με το εγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης προγραμματίζει επέκταση δικτύου 210 χιλιομέτρων (χαμηλή πίεση - 4 bar) στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται έως το 2015 οι καταναλωτές φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη να ξεπεράσουν τους 178.000.

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης διαθέτει σε 24ωρη βάση τηλεφωνική υπηρεσία, προκειμένου οι πελάτες και το κοινό να μπορούν να αναφέρουν οποιαδήποτε ανωμαλία παρατηρείται στην παροχή του φυσικού αερίου.
[800 11 87 87 8 (σταθερό) 2310 520 309 (σταθερό και κινητό τηλέφωνο) 2310 520 642 (σταθερό και κινητό τηλέφωνο)

Πηγή makthes,gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου